Jutalomkirándulás a megyében magyarul tanuló diákoknak

23

Egynapos pécsi kirándulással jutalmazta meg a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat a megyében magyarul tanuló diákokat.

A Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat számos területen tevékenykedik, többek között kiemelten fontosnak tartja, hogy a megye területén fakultatív magyarórákra járó diákok minél jobban elsajátítsák a nyelvet, ezért igyekszik lehetőségeihez mérten segíteni őket, az elmúlt években különböző módokon nyújtottak már támogatást. A magyar tanerő toborzása céljából ösztöndíjjal támogatja azokat az egyetemistákat, akik a hungarológia vagy a magyar szak mellett döntenek. A testület a jelenleg a megyében magyar nyelvet oktató pedagógusok munkáját is támogatja, a magyarul tanuló diákok körében szépkiejtési versenyt rendez, valamint karácsony, húsvét alkalmából ajándékcsomaggal jutalmazza őket, és évente szervez számukra kirándulást is, legutóbb a diákok és tanáraik Pécsre utazhattak. A kiránduláson 59 tanuló vett részt a Nagypiszanicai Általános Iskolából, a daruvári Jan Ámos Komenský cseh általános iskolából, a Grubišno Polje-i Ivan Nepomuk Jemeršić általános iskolából, a Dežanovaci és a belovári IV. számú általános iskolából.

Magyarország egyik legrégibb, műemlékekben is gazdag települése Pécs, bővelkedik látnivalókban, így igazán volt mit megnézniük. Ellátogattak a Zsolnay-negyedbe, ahol gyönyörű környezetben, sokszínű programokon vehettek részt, számtalan érdekes, izgalmas és tanulságos elfoglaltságot próbálhattak ki a gyerekek. A délutánt pedig a pécsi állatkertben töltötték.

– A C modell szerint tanuló gyerekek nemcsak a magyar nyelvet tanulják, hanem történelmet, irodalmat és kultúrát is. Ezek a kirándulások pedig még jobban gazdagítják tudásukat, erősítik a magyarságtudatukat. A nemzeti kisebbségek számára az oktatás elsődleges fontosságú, ez biztosítja az anyanyelv, a történelem és a kultúra fennmaradását egy-egy területen – mondta Berkes Zlata, a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke. A gyerekeket magyar nyelvet tanító tanárok kísérték el az útra, köztük Tóth Rebeka, a kirándulás vezetője, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa.