Július 1-jén megkezdődött a magyar uniós elnökség

8
Orbán Viktor és Alexander De Croo

Július 1-jén megkezdődött a magyar uniós elnökség, fél éven keresztül töltheti be az Európai Tanács elnökségét Magyarország. A magyar kormány nevében Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben vette át hivatalosan az elnökséget Alexander De Croo belga kormányfőtől.

Magyarországnak először a 2010. január 1. és 2011. június 30. közötti spanyol–belga–magyar „eutrió” keretében jutott a soros elnöki szerep. Az akkori elnökségi program jelmondata az Erős Európa volt. Az elnökség fő prioritásai közé tartozott a munkahelyek megteremtésének kérdése, az uniós politikák megerősítése, valamint az EU felelősségteljes bővítése is.

Az idei magyar elnökséget megelőzően Belgium látta el ezt a feladatot, és Magyarországot Lengyelország fogja követni az elnöki székben.

Az Európai Unió Tanácsának elnöksége egyszerre jár sok befolyással és kevés idővel. Ám az biztos, hogy elegendő idő arra, hogy a sokszor „Európa-ellenesnek” titulált magyar politika megmutassa: képes egy erős Európáért dolgozni.

A magyar európai uniós (EU-) elnökségnek hét kiemelt területe lesz – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Bóka János

Bóka János közölte, a program kialakítása előtt az összes tagállammal, tagjelölt államokkal, EU-s intézményekkel, európai ernyőszervezetekkel egyeztetéseket folytattak, és több mint 250 megbeszélésre került sor, ami „példa nélküli az elnökségek történetében”. Jelezte, hogy hét prioritást határoztak meg, „ezek olyan területek, amelyekkel kiemelten fogunk foglalkozni”.

Úgy folytatta, hogy az EU versenyképességének javítására és gazdasági növekedésének ösztönzésére új európai versenyképességi megállapodást terveznek elfogadni. Támogatni fogják az európai védelmi ipar megerősítését, beleértve a védelmi innovációt, valamint a tagállami védelmi beszerzési együttműködést – tette hozzá, azzal együtt, hogy partnerségi megállapodásokat kötnek a külső határok hatékony védelmére és a migrációt kiváltó okok kezelésére.

Sulyok Tamás magyar köztársasági elnök beszédet mond a magyar EU-elnökség nyitórendezvényén Brüsszelben

„A Nyugat-Balkán minden tagjelölt országának bővítési folyamatában teszünk egy lépést előre. Stratégiai vitát indítunk a kohéziós politika jövőjéről, egy olyan politika jövőjéről, amelyik évtizedek óta bizonyítja a sikerességét az unió versenyképességének erősítésében, a gazdasági válságkezelés támogatásában és a belső piac egyenlőtlenségeinek enyhítésében” – fogalmazott Bóka János. Kiemelte, hogy gazdaközpontú agrárpolitikát támogatnak, ami megalapozza a versenyképes mezőgazdaságot, garantálja Európa élelmezésbiztonságát, és tisztességes megélhetést biztosít a gazdáknak. A demográfiai kérdéseket és kihívásokat minden tanácsi formációban napirendre veszik – mondta a tárcavezető. Bóka János a videóhoz azt írta: „Tegyük naggyá Európát!”. (kormany.hu)