Jubileumi sakktorna Karancson

0
177
10-sakk1

Tizedik alkalommal került sor sakktornára Karancson,  amelyen a hercegszőlősi Vinogradar sakk-klub a pélmonostori egyesület játékosaival mérte össze tudását.

A karancsi torna megrendezésének ötlete tíz éve is a sakkjáték szeretetéből fakadt. Szabó Attilának, a hercegszőlősi Vinogradar sakk-klub tagjának egyik kedvenc időtöltése e játék, éppen ezért is szervezi meg évről évre szülőfalujában, a Hercegszőlőssel szomszédos településen a jó hangulatú, baráti összejövetelnek tekinthető tornát. Mint ahogy azt már az elmúlt években megszokhattuk, külföldről is érkeztek játékosok, így az eseményt nemzetközinek is nevezhetjük. A péntek esti rendezvényt vacsorával kezdték, majd a halpaprikás után megkezdődtek a párbajok, amelyek csak a hajnali órákban fejeződtek be.

A fiatalokat kevésbé érdekli a sportág

A tornán résztvevő hazai sakkozók többsége középkorú, ez a szellemi ügyességet igénylő sportág ugyanis egyre kevesebb fiatalt ejt rabul.

– Sajnos nem sok fiatalt érdekel ez a sportág, így nincs is utánpótlásunk ebből a korosztályból. A magyarországi Tolna megyei sakkszövetség képviselői harmadszorra vettek részt a tornán, ők szinte csak fiatalokkal foglalkoznak. Ez a torna azt a célt is szolgálja, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését – tudtam meg Szabó Attilától, valamint azt is, hogy a Vinogradar sakk-klub bejutott az MB-2-es ligába, amire nagyon büszkék.

A komoly koncentrációt igénylő sakk teljesen lekötötte a játékosok figyelmét. Hosszú órákon keresztül hódoltak olyanok is a sakknak a karancsi tornán, akik hobbiszinten űzik ezt a játékot.

10-sakk2