Jubileumi mesevetélkedő Laskón

198

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) idén rendezte meg sorrendben a 10. mesevetélkedőt. Összesen huszonhét általános iskolás diák mondott el egy-egy magyar népmesét a közönségnek és a zsűrinek.

A pedagógus fórum évente több versenyt, szemlét szervez anyanyelvünk ápolása és népszerűsítése érdekében. Ezek egyike a mesemondó verseny, amellyel a szervezők további célja, hogy ráirányítsák a gyerekek figyelmét az olvasás fontosságára, szépségére.

– Az idei mesevetélkedőnk jubiláris, ugyanis most rendezzük meg tizedik alkalommal, és nagyon örülünk annak, hogy ismét tanintézményünkben, a Laskói Általános Iskolában került rá sor – nyilatkozta lapunknak Kovačević Anna igazgatónő, aki az esemény házigazdájaként köszöntötte a résztvevőket, vendégeket.

– Egy iskolák közti versenynek mindig az iskola falai közt a helye – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a mesevetélkedő az elmúlt két évben a koronajárvány miatt az online térbe kényszerült.

Pálinkás Krisztiántól, a HMPF titkárától megtudtuk, január végén küldték ki versenyfelhívásukat azokba az iskolákba, amelyekben magyar tannyelvű oktatás folyik, hogy részvételre buzdítsák a tehetséges tanulókat.

– A gyerekeknek ezúttal is egy-egy magyar népmesét kellett elmondaniuk, minden versenyzőnek öt perc állt rendelkezésére. Az előadásokat végül háromtagú zsűri értékelte, a legjobbak oklevelet és könyvcsomagot kaptak, de minden résztvevő igyekezetét díjaztuk egy kis ajándékkal – mondta Pálinkás Krisztián.

Az idei mesemondó versenyen összesen 27 általános iskolás korú diák mérte össze tehetségét három kategóriában.

A jubileumi vetélkedő arról tanúskodik, hogy a gyerekek igenis szívesen olvasnak még népmeséket, forgatják híres népmesegyűjtőink könyveit, sőt nemcsak olvassák, hanem képesek a bennük foglaltak eleven, élvezetes és figyelmet keltő tolmácsolására.

A HMPF a programját a magyar Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága támogatásával valósította meg.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.