Jubileumi farsangzáró kakasütés Várdarócon

0
177

Immár huszadik alkalommal vonult végig Várdarócon a színes kakas-kavalkád a település utcáin, a hagyományos farsangzáró falunapi rendezvényen.

A napsütéses, de csípős, szeles időjárás ellenére folyamatosan érkeztek a rendezvény résztvevői és a kíváncsiskodók is. A kakasjelmezbe bújt helyi fiatalok, iskolások és óvodások lovas kocsikkal kísért, zenés felvonulás formájában járták végig a falut. A kórógyi Aranycsárdás zenekar kocsisa Kis József volt Darázsról, a csúzai Fica János szekerén pedig farsangi jelmezesek foglaltak helyet, akik a tojást gyűjtötték a „kakasoktól”. A kakasjelmezbe öltözött fiatalok feladata volt, hogy körbeugrálják az utcán nézelődő hölgyeket, akiktől fonott kosarakba gyűjtötték a friss tojásokat.

Az egyik lovas kocsin egy csónak és egy befűtött kályha is gazdagította a farsangi díszletet, ezek a tárgyak az árvíztől való megmenekülést, a bő termést és a családi tűzhelyet szimbolizálják az egykor nádasokkal szegélyezett faluban. Az idei kakasütésnek voltak először lóháton ülő „kakasai” is, akik tovább növelték a felvonulás látványosságát.

A gyerekek, vagyis a „kis kakasok” a várdaróci tájházban gyülekeztek, ahol kakasjelmezt, kakasos fejdíszt kaptak, néhányan a Várdaróc FC futballklub címeres melegítőfelsőjét viselték. Mielőtt a központba vonultak volna, kipróbálhatták magukat különböző hagyományos ügyességi játékokban a tájház udvarán.

Majd visszatértek a faluközpontba, ahol a helyi asszonyok farsangi fánkot kínáltak, idén is ezernél több farsangi finomság készült, ami pár óra leforgása alatt az utolsó darabig elfogyott.

A központban, a kakasszobor mellett elevenítették fel a kakasütés hagyományát, a programra jelentős nézőközönség gyűlt össze. Jelen volt többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, de Fuzik János eszéki magyar főkonzul is megtisztelte figyelmével a programot.

Sorrendben a huszadik kakasütés

Ahhoz, hogy a kakasütés mára a régió legnagyobb szabású farsangzáró rendezvényévé nőjje ki magát, nagyban hozzájárultak a várdaróci fiatalok, akik húsz évvel ezelőtt felélesztették az egykor az Alfalukban ismert farsangi népszokást. E köré kerekített színes programot a Várdaróc Magyar Kultúregyesület, melyet ma már Kárpát-medence-szerte ismernek, valamint a Külhoni Magyar Értéktár részét képezi.

– Lévén, hogy a kakasütésünk idén jubilált, sokkal nagyobb szabásúra terveztük, a koronajárvány viszont ezt nem tette lehetővé, így például a kultúrműsor is kimaradt a programból. A felvonulás, valamint a hagyomány felelevenítése viszont ugyanolyan színvonalas és tarka volt, mint máskor, ezúttal is sokan voltak kíváncsiak a várdaróci kakaskodásra – nyilatkozta lapunknak Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke, a rendezvény főszervezője. Hozzátette, a pandémiára való tekintettel szűkebb keretek között ugyan, de a program gasztronómiai részét képező kakasfőzőversenyt is megrendezték.

Az egész napos rendezvényen sok-sok gyerek és fiatal vett részt, jelmezesként és civilként is, ezért elmondható, hogy a várdaróci kakasütés elérte legfőbb célját, vagyis azt, hogy a néphagyományt továbbörökítsék a fiatalabb generációkra.

A kakasütést minden évben a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából valósítják meg.