Jubileumi falunap Kiskőszegen

0
110

Hétvégén ünnepelték a sorrendben 20. falunapot Kiskőszegen. Pénteken került sor a kultúrműsorra, szombaton pedig nemzetközi halpaprikásfőző versenyt tartottak a Zöld-szigeten.

Nagy öröm volt a kiskőszegiek számára, hogy két koronajárvány sújtotta év után idén végre ismét megszevezhették egyik legnagyobb rendezvényüket, a falunapokat. A HMDK kiskőszegi alapszervezete által szervezett falunap sorrendben tehát a 22. helyett a 20. volt, a Darázsi járás turisztikai egyesülete, a HMDK, az eszéki Magyar Főkonzulátus, a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásának köszönhetően jubileumhoz méltó programmal.

– Régebben a Duna sokaknak biztosított megélhetést Kiskőszegen, az emberek nagy része halászattal foglalkozott. Sajnos volt rá példa, hogy zivatar következtében többen is vízbe fulladtak, így a falu népe a honvédő háború utáni hazatérést követően elhatározta, hogy minden évben Nepomuki Szent János, a halászok védőszentjének napján megemlékezik róluk. Később a falunapok időpontját is ehhez a dátumhoz igazítottuk, a május 16-ához legközelebb eső hétvégén tartjuk – beszélt lapunknak Sipos Krisztina, a rendezvény egyik szervezője a falunap időpontjának meghatározásáról. 

Két év után ismét élettel telt meg a felújított kultúrotthon

Az első napon, pénteken került sor a program kulturális részére a kiskőszegi művelődési házban.

A vendégeket Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára és Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese köszöntötte, majd Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk szólt a nagyérdeműhöz.

Jankovics visszaemlékezett, nem sokkal azután, hogy felújították a kiskőszegi kultúrotthont, kitört a járvány, és nem használhatták új közösségi terüket a kiskőszegiek. Annak a reményének adott hangot,  hogy a jövőben ezt a hiányt pótolni tudják majd, és még sok szép rendezvényre kerül sor itt is, ebben pedig a HMDK vezetőjeként és parlamenti képviselőként is segíteni fogja a kiskőszegieket.

Fuzik János eszéki magyar főkonzul is felszólalt, elmondta többek között, tanulmányozta a kiskőszegiek gazdag múltját, melyre büszkék lehetnek az itt élők, de még inkább a jelenükre. A felújított kultúrotthon és főként az a tény, hogy van tartalom is, amellyel megtölthetik, azt sejteti, hogy megvan a kellő akarat és tehetség is ebben a közösségben, melyet a főkonzulátus is támogat.

A díszvendégek között volt Huszárné Lukács Rozália, Kiskőszeg (Batina) magyarországi testvértelepülésének, Bátának a polgármester asszonya is.

A gazdag és színes kultúrműsorban a helyi Kiskőszegi Kisasszonyok és Legényeken, valamint a Liliom gyermektánccsoporton kívül felléptek a HMDK Split-dalmát megyei alapszervezetének, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesületnek, az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesületnek és a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesületnek a kórusai, a csúzai színjátszók és a pélmonostori táncosok.

A 20. nemzetközi halászléfőző-verseny

A szombati nemzetközi halászléfőző-versenynek a régió kedvelt víkendtelepe, a Zöld-sziget adott otthont. Sipos Sándortól, a program szervezőjétől megtudtuk, hetven bográcsra limitálták a nevezők számát, idén összesen 67 csapat nevezett be a megmérettetésre.

– A Duna menti településeken mindenhol nagy múltja van a halászlékészítésnek, ez alól Kiskőszeg sem kivétel. Éppen ezért egyértelmű volt számunkra, hogy halpaprikásfőző-versennyel gazdagítjuk falunapunk programját. A verseny zsűrije a hagyományos drávaszögi halpaprikást díjazza, tehát azok az ételek kapnak több pontot, amelyek az alapvető hozzávalókon – hal, víz, hagyma, só, paprika – kívül mást nem tartalmaztak – mondta el lapunknak Sipos Sándor.

A nemzetközi szintű versenynek ezúttal is voltak vajdasági és magyarországi résztvevői is. A versenyzők fűszerpaprika-csomagot (amely a bezdáni Tóth Paprika adománya volt) és kóstolókanalat kaptak ajándékba halosztáskor.

Az idei halfőzőverseny első helyezettje a Laskói Ifjúsági Egyesület szakácsa, Munk Erik lett, a második a várdaróci Molnár Róbert, a harmadik helyért járó díjat pedig a csúzai Pinkert János vehette át. 

Az est zenei sztárvendégei, a magyarországi Parno Graszt és a hazai Igor Delač pedig gondoskodtak arról, hogy mindig tele legyen a tánctér a hatalmas rendezvénysátor alatt.