Jubilarni pokladni kakasütés u Vardarcu

0
25

Već dvadeseti puta ulicama Vardarca prolazi šarena pijetlova povorka na tradicionalnoj pokladi povodom dana sela.

Tijekom dana su neprestano pristizali sudionici manifestacije i znatiželjnici, unatoč prohladnom, vjetrovitom ali sunčanom vremenu. Mjesni mladići, školarci i vrtićarci odjeveni u pijetlove prošli su ulicama sela u povorci koju su pratili svirači i konjske zaprege. Kočijaš glazbenog ansambla Aranycsárdás iz Korođa bio je Jožef Kiš iz Draža, a u kočiji Janoša Fice vozili su se pokladnici koji su skupljali jaja što su im donosili pijetlovi. Zadatak mladića odjevenih u pijetlove bio je skakutati oko dama koje su na ulicama promatrale povorku, od kojih bi zauzvrat dobili svježa jaja koja su skupljali u pletene košare.

Na jednoj kočiji nalazio se i jedan čamac, te jedna naložena peć, ovi pokladni predmeti simboliziraju spas od poplava, bogat urod i obiteljsko ložište u selu čije kuće su nekada bile obložene trskom. Ove godine su poklade prvi puta imale i „pijetlove“ koji su jahali konje, što je uveličalo prikaz poklada.

Djeca, odnosno mali „pijetlovi“, okupila su se u Etno kući u Vardarcu, gdje su ih odjenuli u pokladne simbole, nekolicina ih je nosila i dresove NK Vardarca. Prije nego li su otišli u centar sela, mogli su se okušati u raznim tradicionalnim igrama spretnosti u dvorištu Etno kuće. 

Povorka se vratila u centar sela, gdje su mjesne žene nudile pokladne krofne, i ove godine pripremljeno je više od tisuću pokladnih slastica, koje su u roku od par sati sve potrošene.

U centru sela, pored spomenika pijetla, oživjeli su običaj udaranja pijetla, čemu je svjedočilo značajno gledateljstvo. Među prisutnima bio je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, a program je uveličao i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Ovo su dvadeseti kakasütés po redu

Tome što su kakasütés danas jedna od najvećih pokladnih manifestacija u regiji, uvelike je pridonijela mladež Vardarca, koja je prije dvadeset godina oživjela poznati narodni običaj sela južne Baranje. Kulturno-umjetničko društvo Vardarac organiziralo je šaroliki program koji danas već poznaju širom Karpatskog bazena, a dijelom je Riznice Mađara izvan matične zemlje.

-S obzirom da je ovo jubilarni kakasütés, planirali smo puno svečaniju manifestaciju, ali nam je to korona epidemija onemogućila, tako je i kulturni dio programa izostao. Sama povorka i oživljavanje običaja su jednako šareni i bogati kao i inače, zbog toga je bilo puno zainteresiranih za kakasütés u Vardarcu – izjavio je za naš list Žolt Micheli, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Vardarac i glavni organizator manifestacije. Dodao je, kako su uvažavajući epidemiološke uvjete, u užem krugu, ali ipak organizirali gastronomski dio manifestacije, a to je natjecanje u kuhanju perkelta od pijetla.

Na cjelodnevnoj manifestaciji sudjelovalo je puno djece i mladih, i kao maškare i kao obični sudionici, zbog toga se može reći da je kakasütés u Vardarcu postigao svoj najvažniji cilj, a to je da narodni običaj prenesu dalje na mlade generacije.

Kakasütés se svake godine ostvari uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i zakladu Bethlen Gábor.