Jubilarni Dani sela u Batini

0
58

Ovog vikenda proslavljeni su 20. Dani sela u Batini. U petak je održan kulturni program, a u subotu je organizirano međunarodno natjecanje u kuhanju fiš paprikaša na Zelenom otoku.

Velika radost je bila za mještane Batine što su nakon dvije godine epidemije korona virusa ponovno mogli organizirati svoju najveću manifestaciju, Dane sela. U organizaciji DZMH ogranka Batina, održani su 20., umjesto 22., Dani sela s programom dostojnim jubileja, a zahvaljujući potpori Turističke zajednice Općine Draž, DZMH, Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, Zakladi Bethlen Gábor i Savjetu za nacionalne manjine.

-Nekada davno Dunav je mnogima osiguravao egzistenciju, većina stanovnika bavila se ribarstvom. Nažalost, bilo je slučajeva, kada su se zbog oluje mnogi utopili u vodi, tako je selo, nakon povratka poslije Domovinskog rata, odlučilo da će svake godine na dan svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika ribara, prisjetiti se tih stradalnika. Kasnije smo i Dan sela prilagodili tome datumu, održavamo ga onog vikenda koji pada najbliže datumu 16. svibnja – ispričala je za naš list o odluci termina održavanja Dana sela, Kristina Šipoš, jedna od organizatora.

Nakon dvije godine, ponovno se obnovljeni Dom Kulture napunio životom

Na prvi dan, u petak, u Domu kulture održan je kulturni dio programa. Goste su pozdravili Kristina Šipoš, tajnik DZMH ogranka Batina i Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž, a Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, govorio je o njihovim velikim zaslugama.

Jankovics se prisjetio kako je nedugo nakon završetka obnove Doma kulture u Batini, izbila epidemija, te mještani nisu mogli koristiti obnovljene zajedničke prostorije. Naglasak je stavio na nadu kako će u budućnosti sigurno znati to nadoknaditi i organizirati ovdje još puno lijepih programa, a on će, kao čelnik DZMH i saborski zastupnik, pružati potporu u tome mještanima Batine.

Govorio je i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku, među ostalim, rekao je kako je proučavao bogatu prošlost mještana Batine, na koju mogu biti ponosni, a još više na sadašnjost. Obnovljeni Dom kulture i, osobito činjenica da ga mogu napuniti, daje naslutiti da postoji potrebna volja i sposobnost u ovoj zajednici, kojoj i Generalni konzulat pruža potporu.

Među počasnim gostima bila je i Rozália Huszárné Lukács, gradonačelnica mjesta Báta, pobratimljenog gradića Batine u Mađarskoj.

U bogatom i raznolikom kulturnom programu sudjelovali su, osim mjesne folklorne skupine  Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények i dječje plesne skupine Liliom, zborovi DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije, Mađarskog kulturno-umjetničkog društva “Vinkovci” i Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale, te još kazališna skupina iz Suze i plesači iz Belog Manastira.

20. međunarodno natjecanje u kuhanju fiš paprikaša

Međunarodno natjecanje u kuhanju fiš paprikaša održano je u subotu na Zelenom otoku, najdražem vikend naselju regije. Od Šandora Šipoša, organizatora, saznali smo kako su ograničili broj sudionika, pa se tako ove godine na natjecanje prijavilo 67 timova.

-Sva naselja uz Dunav imaju dugu prošlost u pripremanju fiš paprikaša, pa tako ni Batina nije izuzetak. Upravo zbog toga, za nas je bilo neupitno što ćemo program povodom Dana sela obogatiti natjecanjem u kuhanju fiš paprikaša. Žiri ocjenjuje tradicionalni baranjski fiš paprikaš, dakle, ona jela dobiju više bodova koja, osim osnovnih sastojaka – ribe, vode, luka, soli, paprike – ništa drugo ne sadrže – rekao je za naš list Šandor Šipoš.

Na međunarodnom natjecanju i ovaj puta je bilo sudionika iz Vojvodine i Mađarske. Natjecatelji su, prilikom podjele ribe, dobili na poklon još i paket začinske mljevene paprike (koju je donirala Toth Paprika iz Bezdana) i žlicu za kušanje.

Na ovogodišnjem natjecanju u kuhanju fiš paprikaša, prvo mjesto osvojio je Erik Munk, kuhar Udruge mladih Lug, drugo mjesto osvojio je Robert Molnar, a treće mjesto Janoš Pinkert iz Suze.

Glazbene zvijezde večernjeg programa bili su Parno Graszt, glazbena skupina iz Mađarske i domaći Igor Delač, koji su se pobrinuli da plesni podij pod šatorom uvijek bude pun.