Jubilarna berbena svečanost u Batini

0
49

Ogranak DZMH-a u Batini 20. je put održala berbenu svečanost. Zbog virusa, jubilarni događaj mogao se održati samo prema strogim propisima, ali je usprkos tome bio vrlo uspješan.

U našem kraju postoji duga tradicija berbenih svečanosti, čija serija započinje početkom rujna u Suzi, a završava u sredinom listopada u Batini. Ovu staru tradiciju prekinuo je Domovinski rat (1991-1997), ali su je oživjeli članovi lokalnog DZMH-a prije 20 godina.

Tijekom godina postao je jedan od najvećih događaja u naselju, a cilj organizatora je osvijestiti stanovništvo da su nekada davno uzgoj vinove loze i proizvodnja vina mnogima u ovome selu predstavljali egzistencijalna sredstva.

- Reklám -

Kako i svake, tako je i ove godine manifestacija započela mimohodom od vatrogasnog doma do doma kulture. U centru naselja nizali su se štandovi iza kojih su se nudile razne rukotvorine. Sudionici su odjeveni u narodne nošnje i uz glazbenu pratnju prolazili selom zaustavljajući se na pojedinim mjestima kako bi zaplesali. Plesnu povorku i ove su godine predvodili sudac i sutkinja koji su gledatelje nudili vinom i grožđem.

Kulturni program na otvorenom

Stigavši u centar sela, okupljeni su zaplesali oko najvećeg kružnog toka u Baranji nakon čega je uslijedio kulturni program.

– Nakon mirne reintegracije, ove godine je 20. berbena svečanost u Batini, koju smo htjeli dostojnije organizirati i u puno širem okviru da nema pandemije koronavirusa. Događaj je organiziran u skladu s propisima i strogim pravilima – rekla je tajnica DZMH Batine i jedan od organizatora, Kristina Šipoš.

Kako bi se ograničio broj sudionika, ove je godine pozvano manje plesnih skupina – uz lokalne plesne skupine, pozvane su folklorne skupine iz Vardarca, Suze, Laslova, Novog Gradačca te šokačke folklorne skupine Općine Draž. Zbog epidemioloških propisa, organizatori su odlučili da se ovaj put kulturni program umjesto u domu kulture održava na otvorenom.

Na događaju su, između ostalih, bili saborski zastupnik, Robert Jankovics, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Béla Gárdos, načelnik Općine Draž, Stipan Šašlin, zamjenik načelnika Općine Draž, Šandor Šipoš, izvršni predsjenik DZMH-a, Oliver Matijević i predsjednica općinskog Vijeća, Eva Balatinac.

Događaj su otvorili saborski zastupnik mađarske manjine, generalni konzul Mađarske u Osijeku i načelnik Općine Draž. Jankovics je pohvalio rad organizatora, koji su unatoč teškim uvjetima izazvanim epidemijom kvalitetno organizirali događaj. Također je uvjeravao organizatore da će nastaviti podržavati njihov rad kako bi mogli nastaviti svoje aktivnosti na očuvanju identiteta. Događaj je zaokružen zabavom na kojoj je glazbu osigurala glazbena skupina Aranycsárdás iz Korođa. Berbenu svečanost u Batini sponzorirali su Savjet za nacionalne manjine, Zaklada Bethlen Gábor i Općina Draž.