Jövőre bevezethetik az ún. nemzeti nyugdíjat

0
41

Horvátországban jelenleg közel 100 ezer olyan idős ember él, aki semmiféle ellátásban nem részesül. Ennek legfőbb oka, hogy ezek a személyek nem rendelkeznek elegendő szolgálati évvel. A horvát kormány a jövőben rajtuk is igyekszik segíteni.

A horvát munka- és nyugdíjügyi minisztérium tervei szerint a jövő évtől sor kerülhet a nemzeti nyugdíj bevezetésére, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ezentúl minden idős horvát állampolgár nyugdíjban részesül függetlenül attól, hogy megvannak-e a szükséges szolgálati évei, vagy nincsenek. Erre azért van szükség, mert a horvát statisztikai hivatal adatai szerint az országban közel 100 ezer olyan idős ember él, aki nem kap semmiféle öregkori juttatást.

Ezeknek az embereknek ugyan 10%-a részesül szociális segélyben, de az nem elég a méltóságteljes élethez. A legrosszabb helyzetben az idős falusi asszonyok vannak, akik háziasszonyként élték le életüket, és egyetlen ledolgozott szolgálati évük sincs. Ők általában semmilyen juttatásban nem részesülnek. A horvát kormány most az ő helyzetük javítását tűzte ki célul legújabb tervével. A minisztérium álláspontja szerint úgynevezett nemzeti nyugdíjban azon horvát állampolgárok részesülhetnének, akik már legalább 15 éve az országban élnek, és nem rendelkeznek semmiféle jövedelemforrással.

A nyugdíj összegének meghatározása még nem történt meg, de a tervek szerint a legnagyobb szociális segély mértékénél (900 kúna) nagyobb lesz, de nem éri majd el a legkisebb nyugdíj összegét (1564 kúna). Az újfajta nyugdíjforma bevezetésével a minisztérium nem titkolt célja az is, hogy az olyan koros emberek számára is lehetőséget teremtsen idősotthonba való bejutásra, akik ezt anyagi okokból nem tehetnék meg. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy jelenleg Horvátországban csupán 17 ezer nyugdíjas számára van férőhely a különböző otthonokban, miközben 72 ezer fő van várólistán. (hd)