Jövő szombaton lesz a Nemzeti Vágta horvátországi előfutama

0
166

Először szervezik meg a Nemzeti Vágta horvátországi előfutamát. Kilenc horvátországi magyar lovas fog versenyezni az első helyért és a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutásért a đakovói ménesbirtokon jövő szombaton. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre.

Mivel az eszéki lovas klub az utolsó pillanatban bejelentette, mégsem tudja biztosítani a lóversenypályát a Nemzeti Vágta horvátországi előfutamára, így végül Đakovóban kerül sor a várva várt sporteseményre.

A Nemzeti Vágtát 2008 óta rendezik meg Magyarországon. A magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lóversenyre a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében, az Andrássy úton kerül sor minden ősszel. Fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és a kapcsolatteremtés, „hídépítés“ az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába.

Mára országimázs-rendezvénnyé vált, melyre jelentkezhet minden magyar önkormányzat, minden határon túli közösség, de akár magánszemély is. A regionális elővágták rendszere biztosítja a versenyek futamainak izgalmait és magas színvonalát. A legtöbb határon túli régióban – Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Muravidéken – rendeznek előfutamot, melyeknek legjobbjai a mindent eldöntő budapesti Nemzeti Vágtán képviselhetik településüket.

Fica János csúzai lótartónak régi álma a horvátországi elővágta, mely idén meg is valósul, megszervezését a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége vállalta.

Bendes Csaba, a külhoni elővágták szervezője lapunknak nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy újabb határon túli régió csatlakozott a Nemzeti Vágtához, és Székelyföld, Vajdaság, Felvidék és Muravidék után Horvátországban is lesz ilyen rendezvény.

– A Nemzeti Vágta ezzel tulajdonképpen elérte legfontosabb célját, hogy hidakat építsen az egyes települések, régiók és azok lakói között – mondta lapunknak Bendes Csaba.

Az eseményre tehát Đakovóban (Ivandvor – Državna ergela lipicanaca) kerül sor június 22-én, jövő szombaton. Összesen kilenc drávaszögi magyar lovas indul majd az első helyért három futamban, a verseny 13 órakor kezdődik. A győztes jutalma, hogy részt vehet a budapesti Nemzeti Vágtán, melyre idén október 19-20-án kerül sor.

A jövő szombati eseménynek a lóversenyen kívül gasztronómiai jellege is lesz, régiónk magyar konyhájának ételeit készítik el a szakácsok, és a tervek szerint zenekar szórakoztatja majd a résztvevőket. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!