„Još većom brzinom ćemo graditi i jačati mađarske ustanove širom Karpatskog bazena“

0
19

Moglo se čuti na sastanku prošloga četvrtka, na kojemu su se sa čelnicima mađarskih zajednica izvan matične države dogovarali Zsolt Semjén, potpredsjednik vlade i Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske.

Na sastanku su sudjelovali Péter Szilágyi, povjerenik ministra za nacionalnu politiku, Katalin Szili, povjerenica premijera i  István Grezsa, povjerenik ministra. Mađarske zajednice izvan matične države su predstavljali Hunor Kelemen, Demokratski savez Mađara u Rumunjskoj (DAHR),  István Pásztor, Savez vojvođanskih Mađara (SVM), László Brenzovics, Mađarska kulturna zajednica Zakarpatske oblasti (KMKSZ), Krisztián Forró, Stranka mađarske zajednice (MKP), Ferenc Horváth, Nacionalna zajednica mađarske lokalne samouprave oblasti Mura (MMONK) i Róbert Jankovics, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH).

- Reklám -

Sastanak je sazvan s ciljem kako bi čelnici zaduženi za nacionalnu politiku Mađarske i čelnici mađarskih zajednica izvan matične države usuglasili planove za ovu godinu. Strane su se dogovorile o situaciji i aktualnim problemima u pojedinim regijama. Složili su se da je u 2021-oj godini, godini ponovnog nacionalnog buđenja, izrazito važno jednostrano razmišljanje u Karpatskom bazenu, suradnja između matične države i regija izvan matične države, kao i daljnje jačanje sustava međusobnih kontakata između regija izvan matične države.

Róbert Jankovics je nakon sastanka izjavio za naš list kako je na sastanku izvijestio o tekućim smjernicama mađarskih udruga u Hrvatskoj koje su usmjerene daljnjem razvoju  te o ostalim aktualnostima iz naše regije. Zahvalio se mađarskoj vladi na raznim potporama koje služe interesima Mađara u Hrvatskoj.

-S povjerenjem gledamo u budućnost, jer znamo da jedna jaka matična zemlja stoji iza nas, na čiju moralnu i materijalnu potporu možemo računati i u budućnosti – rekao je Róbert Jankovics.