JOŠ JEDNO OBEĆANJE JE OSTVARENO: otvoren je novi vrtić u Kopačevu

0
36

Prošlog petka je svečano predan novi vrtić u Kopačevu. Vrhunski objekt čiju je izgradnju financirala Vlada Hrvatske nesumnjivo je od pomoći za ostanak u domovini “u selu kraj vode”.

2018. godine su stanovnici Kopačeva dobili sjajan poklon za Božić kada je Vlada Hrvatske odlučila izgraditi novi vrtić. 4,4 milijuna kuna potrebnih za izgradnju dječjeg vrtića u cijelosti je financiran iz sredstava Vlade RH, a Općina Bilje je na sebe preuzela uređenje okoline nove zgrade i pristupnog puta do nje, što je koštalo dodatnih 400 000 kuna. Građevinski radovi započeli su u listopadu prošle godine nakon postupka javne nabave, a u samo godinu dana sagrađena je tradicionalna zgrada kopačevskog stila koja zadovoljava sve potrebe 21. stoljeća, a koja bi mogla biti drugi dom za više od tridesetoro djece.

Nakon presijecanja vrpce uzvanici su pogledali novu zgradu nakon čega je uslijedio svečani program tijekom kojeg su govorili ministrica za regionalni razvoj i EU fondove, Nataša Tramišak, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, Árpád János Potápi, predsjednik Županijske skupštine, Dragan Vulin te načelnik Općine Bilje, Željko Cickaj. Među uzvanicima bili su pročelnica, Judit Pirityiné Szabó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Béla Gárdos i saborski zastupnik Robert Jankovics, koji je i osmislio ovaj projekt.

- Reklám -

– Uvijek nam je veliko zadovoljstvo otvoriti novu obrazovnu ili odgojnu ustanovu, jer time gradimo budućnost naše djece. U skladu s našim izbornim obećanjima, posljednjih smo godina predali dvoranu OŠ Lug, učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, a sada napokon i vrtić u Kopačevu. Vjerujem da će novi vrtić motivirati roditelje da svoju djecu upišu ovdje, gdje ih odgajaju na mađarskom jeziku. U ime DZMH želio bih još jednom zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću na pruženoj potpori oko izgradnje vrtića – rekao je saborski zastupnik Mađara, Robert Jankovics.

Vrtići na mađarskom jeziku su  vrlo bitni za mađarsku zajednicu

– Kopačevo je vrlo važno mjesto sa stajališta Mađara i mađarske etnografije. Stanovništvo njeguje svoj mađarski nacionalni identitet, čuva mađarski jezik, kulturu i vjeru. Posebno mi je drago da je naseljedobilo novi vrtić. Naime, on nije izgrađen u okviru mađarskog programa razvoja dječjih vrtića Karpatskog bazena već uz potporu EU i uz potporu hrvatskih proračunskih sredstava. Nadamo se da će ova ustanova i dalje doprinijeti tomu da djeca u jednoj od najvažnijih faza svog života, u vrtiću, nauče osnovne procese socijalizacije na mađarskom jeziku i osnovno znanje dobiju na mađarskom jeziku, a potom neka ovaj vrtić bude i odskočna daska prema mađarskim školama – rekao je Árpád János Potápi.

Vrtić je bio prijeko potreban

Prethodni vrtić je u razdoblju neposredno prije Domovinskog rata bio preuređen iz učiteljskog stana izgrađenog 1880-ih. Kako zgrada prvotno nije bila namijenjena za vrtić, bilo je potrebe za stalnim ulaganjima.

– Dugo smo čekivali riješavanje pitanja lokalnog vrtića, jer prethodna zgrada više nije služila svrsi. Jako smo sretni što smo napokon dobili novi vrtić gdje će djeca rado dolaziti- rekla je odgajateljica Ilonka Ružička, koja je dodala da je posebno raduje što su projektanti poslušali njezine želje i izgradili ogromnu terasu za djecu.

U potpuno novoj ustanovi vrtićka godina je započela 5. listopada s 13 djece.