Jól kerestek a bankok

203
belfld-bankok

A Večernji list napilap szerint Horvátországban növelték nyereségüket a bankok.
A Banka című szakmagazin adatai szerint az adózás előtti összesített eredmény 8,8 százalékkal, 4,6 milliárd kúnára emelkedett tavaly. 2009-ben még 26 százalékos, 1,5 milliárd kúnás adózás előtti bevételcsökkenést regisztráltak a Horvátországban működő bankok 2008-hoz képest.
A rossz hitelek aránya jelenleg 10 százalék körül van a hitelállományon belül.
Horvátországban az UniCredit leánycége, a Zagrábi Bank a piacvezető, mintegy 25 százalékos piaci részesedéssel és 1,56 milliárd kúna adózás előtti nyereséggel. A zágrábit az olasz Intesa leánybankja, a Privredna Banka (PBZ) követi 17,34 százalékos részesedéssel és 1,1 milliárd kúna adózás előtti eredménnyel. A harmadik helyen az Erste csoporthoz tartozó Erste & Steiermarkische Bank áll 13 százalékkal és 757,9 millió kúnás adózás előtti nyereséggel.

Jadranka Kosor kormányfő bejelentette, hogy a héten a bankvezetőkkel tárgyal, és kérni fogja, hogy csökkentsék a kamatokat mindenfajta kölcsön esetében. A Vjesnik szerint ha a bankok nem teljesítik a kormány kérését, újra napirendre kerülhet a bankadó is. A horvát munkáltatók szakszervezete volt az, amely panaszt tett a kormánynál, hogy a bankok annak ellenére, hogy 2009-hez viszonyítva 400 millióval nagyobb nyereségre tettek szert tavaly, mégsem csináltak semmit a gazdasági fejlődés és a polgárok érdekében. Egyébként a kormány már tavaly próbálkozott a bankadó bevezetésével, de a négy legnagyobb horvát bank nyomására nem lett az egészből semmi