Jól haladnak a munkálatokkal Sepsén, Laskón és Ójankovácon

124

Folyamatosak a fejlesztések magyar közösségeinknél: további munkálatok zajlanak Sepsén a helyi Magyarok Otthonánál, és a református templom felújítása is jól halad, Laskón elkezdődött a kulturális központ parkolójának az építése, Ójankovácon pedig az udvarrendezés az aktuális feladat.

A sepsei Magyarok Otthona messziről vonzza a tekintetet. Nem csoda, hiszen a falu egyik legimpozánsabb épületéről van szó. A több mint egy hektáron elterülő komplexum mellett nemrég egy parkoló kialakítására került sor, és az épülethez tartozó telken lévő halastó és annak környéke is megszépült. Sepsén egy öreg pincét alakítanak át múzeummá, a tó körül is rendezések folytak.

– A sepsei Magyarok Otthonát az elmúlt években igyekeztünk folyamatosan szépíteni és egy olyan helyet kialakítani, ahol a falubeli emberek összegyűlhetnek. A fejlesztések sorában a következő tétel egy parkoló kialakítása volt. Ezzel párhuzamosan pedig az épülethez tartozó halastavat is kitisztítottuk, ott ugyanis egy kirándulóhelyet szeretnénk kialakítani. A halastónál elkészült a lejárat, kutat fúrattunk, padok és lugas is került a tó környékére. Decemberben 50 kiló pontyot terveznek még telepíteni a halastóba, amely a helyi gyerekek számára nyújt majd horgászati lehetőséget a jövőben. Ami pedig a telken található második pincét illeti, a présház balesetveszélyes állapotban volt, ezért felújíttattuk, egy féltetőt húzattunk fel elé. Ezt pincemúzeummá szeretnénk alakítani, ahol a régi sepsei szőlészettel kapcsolatos tárgyakat lehet majd megtekinteni – mondja Prosszer-Horvatin Szanella, a sepsei HMDK-alapszervezet alelnöke.

Jól halad a sepsei református templom felújítása is

Udvarrendezés Ójankovácon

A Vukovár-Szerém megyei Ójankovácon két évvel ezelőtt újították fel a Magyarok Otthonát. A projekt keretében tatarozták az ingatlan külső részét, de a belső terek is „felfrissültek”, új nyílászárók kerültek az elavult régiek helyére, és megszépült a folyosó mennyezete is. Itt is az udvarrendezés a soron következő feladat, miután Jankovics Róbert, a HMDK elnöke egyeztetett a helyi magyar vezetőkkel, valamint a kivitelező cég képviselőjével.

Folynak az udvarrendezési munkálatok Ójankovácon

– Az elmúlt időszakban közösségi épületek, templomok újultak meg, és jelen pillanatban is több helyen folynak munkálatok, emellett mára majdnem minden magyar szervezetünk székhelyproblémáját is megoldottuk, és az a célunk, hogy minden magyar egyesületünknek a működéséhez méltó körülményeket teremtsünk, mint ahogy ezt ígértük is – mondta Jankovics Róbert.

Laskón épül a kulturális központ parkolója

A laskói református kulturális központ története 2010-ben kezdődött, amikor is az egykori református iskola helyén letették az intézmény alapkövét. A munkálatok a horvát kulturális minisztérium támogatásával végül 2014-ben kezdődtek csak el, ám 2016-ban az akkori politikai körülmények miatt az építéssel leálltak. A HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően sikerült további anyagi támogatást szerezni a központ befejezéséhez. Az épület református múzeumnak, egy rendezvényteremnek, irodáknak, valamint több vendégszobának ad helyet. Jelenleg folyamatban van a központhoz tartozó parkoló építése, amely magyar állami támogatásból épül.

Folyamatban van a parkoló építése Laskón