Jól haladnak a felújítással

0
377
09-vardaroc--1

A várdaróci parókia szomszédságában álló egykori, romos állapotban lévő iskolaépület felújítása 2011 óta tart. A műemlékvédelem alatt álló épületen jelenleg a belső munkálatokat végzik. Jól haladnak a felújítással, erről győződött meg legutóbbi horvátországi látogatása során Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kapcsolattartási Főosztályának vezetője is.

A várdaróci parókia szomszédságában álló 19. századi, tanítói lakással is rendelkező épület 1990-ig szolgált iskolaként. Miután elkészült az iskola és óvoda új épülete, elnéptelenedett, elnémult az iskolaudvar, megszűnt a gyerekzsivaj. Az épület állaga pedig folyamatosan romlott. A tanítói lakásban a nyugdíjas Soth házaspár élt, ők próbálták megóvni az épületet, de ez már az utóbbi időben nehezen ment. Ezért nagyon örültek annak, hogy valakinek eszébe jutott felújítani ezt a sok várdaróci ember számára fontos épületet. Időközben Soth Gabriella, Ella néni egyedül maradt, így egyáltalán nem zavarja, hogy folyamatosan munkások dolgoznak az épületen.
Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének elnöke azt mondja, az épület rekonstrukciójának az első fázisa volt a legfontosabb, vagyis a tetőszerkezet felújítása, hogy megállítsák az épület további romlását. 2011 óta újabb és újabb részeket újítanak föl. Hozzátette: műemlékvédelem alatt álló objektumról van szó, így az eredeti állapotokat kell visszaállítani, ami aprólékosabb, lassabb munkát igényel.
A felújítás a HMDK közbenjárásával, a magyar kormány támogatásából valósul meg. Arról, hogy hogyan haladnak a munkálatok, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője legutóbbi horvátországi látogatása során győződött meg.
– Örülök, hogy újra ellátogathattam ide, 2011-ben, amikor először voltunk itt, szinte csak romokat láttunk, de tudtuk, hogy ez egy nagyon értékes épület. Református egyházi tulajdonban van, ma már műemlékvédett épületről beszélünk, és hát nagyon nagy öröm, amikor olyan kezdeményezéseket lehet támogatni, amelyekről tudjuk, hogy közösségi célokat fognak szolgálni. Az egykori református iskola épületét, ha befejeződik a felújítás, reményeink szerint majd ismét a gyerekek és az ifjúság veheti birtokába. Látom, hogy nagyon szépen haladnak a felújítással. A külső megújulás már megtörtént, most, ahogy hallottuk, a belső rész felújítása következik, részben tavalyi forrásokból – reményeink szerint ebben az évben is tudjuk támogatni a megkezdett munkát – mondta Pirityiné Szabó Judit.
Elsődlegesen egy tájház kialakítása a cél, de az épület különböző hagyományápoló rendezvényeknek, táboroknak is helyet fog adni, miután befejeződik a felújítása.

 

{fcomments}