Jól halad az új eszéki stadion építése

1635

A csőd szélére jutott NK Osijek futballklubot 2016-ban vásárolta meg egy magyar üzletember. Az új vezetés munkájának köszönhetően a csapat azóta rohamos fejlődésnek indult, és nemsokára egy új stadionnal is gazdagodik, melynek építése jó ütemben halad.

A munkaterület legnagyobb eleme a stadion, ami fedett nézőtérrel rendelkezik majd

Az NK Osijek labdarúgó-egyesület az évtized közepére nagyon nehéz helyzetbe került, és már-már a léte is veszélyben forgott. Az agonizáló klub számára valóságos mentőövet jelentett, hogy 2016-ban megvásárolta egy magyar üzletember, Mészáros Lőrinc. A csapat rövid idő alatt magához tért, és 2017 nyarán már a holland PSV Eindhovent is le tudta győzni, karnyújtásnyira kerülve ezzel az UEFA Európa-liga főtáblájától. A csapat jó szereplésével ellenben nem volt összhangban stadionjának állapota, mely még a múlt század közepén épült, ezért döntött úgy az új vezetés, hogy egy új arénát építtet annak érdekében, hogy méltó körülményeket biztosítson játékosainak.

Az ország legmodernebb stadionja

Az új sportlétesítmény a Dráva partján, Rétfalu keleti részén, az úgynevezett Pampason épül. A munkálatok 2019-ben kezdődtek és előreláthatólag 2021 őszére fejeződnek be. A komplexum, ha elkészül, az ország legmodernebb stadionja lesz, és több mint 12 ezer néző számára biztosít majd férőhelyet. Az UEFA minden követelményének megfelelő létesítmény részleteiről a befektető cég, az FM20 kft. igazgatója, Kucsera Nikol beszélt lapunknak.

– Ez a létesítmény több mint egy stadion, hiszen 15 és fél hektárnyi területen zajlanak most az építkezések. A munkaterület legnagyobb eleme a stadion, ami fedett nézőtérrel rendelkezik majd, ahol 12 800 néző számára alakítunk ki helyet, de mindezek mellett egy labdarúgó-iskolát is építünk hét további pályával. Az aréna egy multifunkcionális létesítmény lesz, számos üzlet is helyet kap benne. A lelátók körül egy úgynevezett égi sétány is ki lesz alakítva, amelyen körbe lehet járni az épületet, ami így egyfajta kilátóként is funkcionál majd – nyilatkozta Kucsera Nikol igazgató, aki hozzátette, hogy szerencsére a munkát a járvány sem hátráltatta.

Egy szerencsés találkozás

Szlavónia fővárosában egy szerencsés találkozásnak lehettünk tanúi, aminek az eredménye ez a több mint 40 millió euró értékű építkezés is. A nagy múltú NK Osijek tehetsége találkozott a magyarországi tőkével, ami egy valóságos sikersztorit produkált, állítja Andócsi János, a klub felügyelőbizottságának elnöke.

– Eszéken nagy hagyománya van a labdarúgásnak, mely egy magyar befektetésnek köszönhetően most újra virágkorát éli. Mészáros úr befektetése azonban nem csak erről szól, hiszen munkát adott a környék vállalkozóinak, ami a helyi gazdaság számára is egy óriási „injekció”. A projektet egy helyi tervező alkotta meg, helybéli a kivitelező is, és hazai alapanyagokból épül a stadion – nyilatkozta Andócsi János, aki hozzátette, hogy a létesítmény egy város lesz a városban, hiszen a tervezők arra törekedtek, hogy minél szélesebb körű szolgáltatást nyújthasson majd.

Mészáros Lőrinc Eszék díszpolgára lett

Eszék díszpolgárává avatták Mészáros Lőrincet a sport és a Dráva-parti település fejlődésében nyújtott egyedülálló hozzájárulásáért. Az ezt tanúsító oklevelet a város alpolgármestere nyújtotta át a nagyvállalkozónak. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a város és polgárainak a fejlődésében.

Mészáros Lőrincet a város képviselő-testülete pártállástól függetlenül, egyhangúlag választotta meg díszpolgárrá. Mészáros úr korábban sem titkolta, hogy különleges helyet foglal el a szívében Eszék: szívesen járt mérkőzésekre, baráti látogatásokra a városba. Ahogyan az is közismert, hogy Horvátországnak a helyszínen szurkolt a moszkvai világbajnoki döntőben, 2018-ban. Beszédében kifejtette: „Számomra, mint magyar állampolgár számára, nagy megtiszteltetés az egyik legszebb horvát város díszpolgárává válni. Örülök, hogy a csapattal együtt sikerrel teljesítettük a kitűzött célokat, és ezzel betartottuk az NK Osijek focicsapat átvételekor tett ígéretünket. Ez a munka több szempontból is örömteli számomra, mivel szeretem a futballt, szeretem Horvátországot, és imádom Eszéket. Az NK Osijek stadionja nemsokára Horvátország legjobb stadionja lesz, és mindent megteszünk azért, hogy bajnokok legyünk, valamint Európában is sikereket érjünk el” – fogalmazott a 234. születésnapját ünneplő város új díszpolgára. „Ígérem Önöknek, hogy a továbbiakban is az eddigiekhez hasonló komolysággal, céltudatossággal és őszinteséggel fogunk helytállni minden Eszéket, Szlavóniát és egész Horvátországot érintő projektben, amelyben részt veszünk” – zárta szavait Mészáros Lőrinc a díj átvételekor.