Jól halad a várdaróci kultúrotthon energetikai felújítása

0
87

Tavaly ősszel kezdődtek meg a várdaróci kultúrotthon energetikai felújítását eredményező munkálatok, a nyílászárók cseréje után jelenleg a külső szigetelést végzik, a tervek szerint tavasz végére készülnek el. Tavaly májusban Predrag Štromar, a horvát kormány építésügyi és tervezési minisztere, miniszterelnök-helyettes személyesen kézbesítette a várdaróci kultúrotthon felújítására jóváhagyott összeget tartalmazó támogatási szerződést.

A közösségi terek megújítására a korábbi években is sokat fordított a HMDK, de mindez akkor kapott még nagyobb lendületet, amikor Jankovics Róbert, a HMDK jelöltje került a horvát száborba, aki tetemes állami támogatásokat eszközölt ki magyarságunk részére. A horvátországi magyarokat érintő ügyek folyamatos intézése mellett természetesen mindent megtett azért is, hogy a magyarlakta járások és városok vezetőit is segítse falvaink és városaink aktuális problémáinak a megoldásában. Többek között neki köszönhetően kezdődhetett meg tavaly ősszel a várdaróci kultúrotthon teljes körű energetika felújítása, amelynek összértéke 1,2 millió kúna.

A felújítást követően az épület energetikai besorolása az eddigi E kategóriából átkerül majd a B kategóriába, így a fenntartási költségek 75%-kal csökkennek majd, valamint az itt működő egyesületek egy szebb, modernebb épületben dolgozhatnak a továbbiakban.

Tavaly májusban a Bellyei járásba látogatott Predrag Štromar, a horvát kormány építésügyi és tervezési minisztere, miniszterelnök-helyettes, aki személyesen kézbesítette a várdaróci kultúrotthon felújítására jóváhagyott 743 ezer kúnás összeget tartalmazó támogatási szerződést.

– Az, hogy Štromar miniszterelnök-helyettes személyesen látogatott el hozzánk egy ilyen, számunkra fontos ügy kapcsán, mint amilyen a várdaróci kultúrotthon felújítása, egy újabb bizonyítéka annak, hogy munkánkat a horvát kormány is elismeri és támogatja – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk, aki számos elfoglaltsága mellett a várdaróci felújítás folyamatát is figyelemmel kíséri, és elégedett a munka menetével.

A kultúrotthonon az energetika felújítás során a múlt évben kicserélték a nyílászárókat, majd elkezdték a több hétig tartó külső szigetelést. Miután azzal végeznek, a belső térben világítótestek cseréjét végzik majd el, valamint a hűtéstechnikát szerelik be. A felújítás a tervek szerint tavasszal fejeződik be.

Várdarócon további felújításokra is sor kerül: így többek között a tavalyelőtti, a helybéliek számára emlékezetes új toronysisak-felhelyezés, majd a templomkerítés felújítása után idén a templomkülső is megszépül majd, valamint a tájházon is végeznek munkálatokat.