Jól felszerelt horvát háztartások

162
BELFLD-hztratsok

A gazdasági válság ellenére a horvát háztartások jól felszereltek, ami pedig az ingatlanok számát illeti, polgáraink az európai országok élvonalába tartoznak – derült ki a Gfk kutatóintézet felméréséből.

A Gfk felmérésből kiderült, a horvát háztartások 99 százalékában van telefon, vezetékes 85 százalékában, legalább egy mobil a háztartások 90 százalékában. A háztartások átlagosan 2,5 telefonnal rendelkeznek, de a nagyobb jövedelmű családoknál 2,9-3,4 mobiltelefon is van.

Ha régiónként nézzük, akkor a legtöbb mobilkészülék Dalmáciában, Isztriában és Zágrábban van, míg a legkevesebb Szlavóniában, Likában és a Banijában. Számítógépet a háztartások 70 százaléka birtokol, internetkapcsolata pedig 65 százalékának van.

Míg korábban luxuscikknek számított a mosogatógép, ma már egyre több konyhában ott van, és a megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy van mosogatógépe. Ma már a klímaberendezés is ott van a horvát háztartások egyharmadában. Autója a háztartások háromnegyedének van. Ami pedig az ingatlanokat illeti, az európai élvonalba tartozunk: saját háza/lakása a családok 77 százalékának van, hétvégi házzal, nyaralóval pedig 14 százalékuk rendelkezik.