Jókai Mórra emlékeztek Zágrábban

0
66

Jókai Mórnak, a nagy magyar mesemondónak 2019-ben állítottak mellszobrot Zágrábban, a Bundek-tó melletti Írók alléján. A költő születésének 197. évfordulója alkalmából Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa (önkormányzata) koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott múlt héten.

A legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor emléktáblája és a demokratikus Magyarország első miniszterelnöke, Antall József mellszobra után 2019-ben újabb magyar jel elhelyezésére került sor Zágrábban, amikor Jókai Mórnak, a nagy magyar mesemondónak állítottak mellszobrot. A Zágrábi Magyar Kisebbségi Tanács kezdeményezésére, Zágráb és Budapest támogatásával, valamint a magyar kormány (KKM) pénzügyi hozzájárulásával állították fel Győrfi Lajos szobrászművész bronz műalkotását a horvát fővárosban, az Írók alléján (Aleja književnika).

A szobornál azóta rendszeresen összegyűlnek a költő születésének évfordulóján, így volt ez idén is. A megemlékezésen Zágráb város polgármesterének, Tomislav Tomaševićnak a kiküldöttje, Jasna Tomažić asszony, valamint dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet szóltak az egybegyűltekhez. Az Ady Endre Magyar Kultúrkör irodalmi szakcsoportjának a tagjai szemelvényt olvastak fel Jókai Erdély aranykora című regényéből. Majd koszorúzással zárult a megemlékezés, a nagykövetség koszorúját dr. Demcsák Csaba nagykövet, Zágráb város koszorúját Tomažić asszony, a zágrábi magyarok koszorúját pedig Balázs Piri Zoltán, a zágrábi magyar kisebbségi önkormányzat elnöke és Ranogajec Komor Mária, az Ady Endre Magyar Kultúrkör elnöke helyezték el.