Jobb későn, mint soha

0
11

K.-ék családi házában mindig több generáció lakott. Egyetlen lányuk úgy nevelkedett, hogy minden vágya teljesülhetett. Még az is, hogy olyan férjet választott, akit a legjobban tiltottak tőle a szülők. Végül aztán mégis belenyugodva fogadták be az új családtagot.

I. imádta a férjét, és minden kívánságát teljesítette, hogy otthonukban jól érezze magát, ne legyen „jöttment”. J. élt is a megadott lehetőséggel, és mindjárt át is rendezte a dolgokat: a háztáji gazdaságot megszüntette. Büdösek voltak a disznók, a tyúkokkal is csak baj van, kiürültek az ólak.

A szülők mindezt nem tudták elviselni, ezért elköltöztek. Egy kisebb családi házat béreltek, ahol nyugodtan folytatták a gazdálkodást.

Közben sorra érkeztek a gyerekek, és ahogy nőttek, épp úgy viselkedtek a nagyszülőkkel, ahogy apjuktól látták. Nem engedték őket még látogatóba se. Öregek, büdösek – mondták. A szülők szomorú szívvel viselték sorsukat, hiszen csak a lányuk boldogsága volt számukra fontos.

Pedig csalóka volt a boldogsága. A vő elkezdett kocsmázni, kártyázni és I.-t is bántalmazta, aki hiába próbálta eltitkolni ezt, nem sikerült neki. A szülők messziről figyelték, hogyan lesz egyetlen lányuk boldogtalan.

A gyerekek már elhagyták a családi házat, saját életüket élték, amikor értesítették I.-t, hogy férjét munkabaleset érte. Egy hatméteres állványról esett le és gerincsérülést szenvedett. I. értetlenül állt a kórházi ágy mellett, és osztozott lebénult férje elkeseredésében. Sem a műtét, sem a többhetes kezelés nem tudta talpra állítani. Így küldték haza.

I. kérte a szülőket, segítsenek a férjét ápolni. Anyja azonnal lánya segítségére sietett, elfeledve veje zsarnokoskodását. Az apja már büszkeségből sem tért vissza a házba, meg hát ott volt neki a sok jószág.

A vőt a kiszolgáltatott állapota rádöbbentette, hogy felesége családját mégis meg kellett volna becsülnie. Nyoma sem maradt a nagy önbizalmának, és most már annak is örült, hogy legalább levegőt önállóan, segítség nélkül vehet. Élt az eséllyel, és sikerült újra felépíteni az általa lerombolt családi kapcsolatokat.