Jó gabonatermésre számítanak a gazdák

0
90

Az aratás lassan a végéhez közeledik, így már megállapítható az idei termés mennyisége és minősége. Horvátországban a gazdák elégedettek a hozamokkal, melyek jóval átlag felettinek mondhatók. Az ország keleti felében, Szlavóniában és a Drávaszögben a termés az országos átlagnál is jobb.

A szántóföldi kultúrák közül Horvátországban idén is búzából van a legtöbb, mintegy 138 ezer hektárnyi. A gabonafélék közül a búzát az árpa követi, amiből mintegy 57 ezer hektárt vetettek a gazdák, olajrepcét pedig 38 ezer hektáron termelnek. Az időjárás kedvezett a búzának, mivel a magfejlődés időszakában érkezett meg az eső, ezért a gazdák már aratás előtt sejtették, hogy jó termésre számíthatnak. A zágrábi mezőgazdasági tárca adatai szerint éppen ennek köszönhető, hogy országos szinten mintegy 800 ezer tonna búzát fognak az idén betakarítani a hazai mezőkről. Ez országos szinten 5,8 hektáros átlagot jelent, ami jobb a sokéves átlagnál.

Az árpatermés valamivel szerényebb, abból átlagosan 4,7 tonnát arattak a gazdák, ami összességében 270 ezer tonnás termést jelent. Ami az olajrepcét illeti, ott már korántsem ilyen rózsás a helyzet, mivel az olajos magvakból átlagosan csupán 2,7 tonnát szedtek le hektáronként a termelők. A drávaszögi mezők hozama az átlagnál jobb, a több mint 21 ezer hektáron gazdálkodó Belje plus vállalat idén 5000 hektáron arat búzát, melyek hektáronként több mint 8 tonnás átlagtermést hoztak. Ami a drávaszögi földek árpatermését illeti, a helyi gazdák 6,5 tonna körüli hozamról beszélnek, egyébként a sörárpa felvásárlási ára 20%-kal magasabb a búzáénál.

A legtöbb exportra megy

Horvátország a gabonafélék terén jól áll, hiszen saját szükségleteinket évente megközelítőleg 400 ezer tonna búzával tudjuk fedezni, ennek a felét belföldön termelik meg. A búzából a legtöbb Olaszországba és Egyiptomba kerül, de jelentős mennyiség „távozik” a szomszédos Bosznia-Hercegovinába és Ausztriába is. Az export nagy kihatással van a felvásárlási árakra, melyek a világpiaci árakhoz igazodnak. Ez jelenleg 90 lipa és 1,20 kúna között mozog kilogrammonként, a minőség függvényében. A legnagyobb probléma, hogy a termelőknek nincs raktározási kapacitásuk, ezért termékeiket az aratás után kénytelenek eladni. Ennek az a következménye, hogy ki vannak szolgáltatva az átvevőknek, akik ilyenkor alacsony áron hajlandók csak felvásárolni az értékes magvakat. Azok a gazdák, akik meg tudják oldani a tárolást és őszre adják el terményeiket, jobban járnak.

Elégedettek a helyi gazdák

A kopácsi Molnár Tivadar és Kovács János a hatékony és gyors munka érdekében közösen, két kombájnnal vágott neki az idei aratásnak. Mint mondják, ahol tudják, kisegítik egymást, főleg akkor, ha olyan fontos munkáról van szó, mint a betakarítás. Tivadar elmondása szerint elégedett az idei terméssel, mely az átlagosnál jobb. Ez az időben érkező csapadéknak  és a sikeres növényvédelemnek köszönhető.

– Kicsivel több, mint 80 hektár földet művelek, ebből 25 hektáron vetettem az ősszel búzát. Szerencsénkre az idén időben megérkezett az eső, ezért átlagon felüli a termés, hektáronként olyan 7 tonna körüli, ami a kopácsi homokos talajon nagyon jónak számít. A csapadékkal általában a betegségek is meg szoktak érkezni, ám szerencsére az idén sikerült jól „eltalálni” a permetezést, ezért a minőség is kiváló – mondta Molnár Tivadar, hozzátéve, hogy csak a felvásárlási árakkal nincs megelégedve, mivel azok évről évre alacsonyabbak.

Megéri sörárpát vetni

Kovács János 130 hektáron dolgozik, melyen több szántóföldi kultúrát is termel. A búza mellett ősszel évek óta sörárpát is vet, mivel az kifizetődőbbnek bizonyult.

– Elégedett vagyok az idei terméssel, főleg az árpával, hiszen az majdnem annyit terem, mint a búza, de az ára 20%-kal magasabb. Szerencsére a felvásárlással sincs gond, már sikerült is learatnom és leadnom, csak az elszámolást várom. Sajnos azonban ez nem mondható el minden idei terményről. A kukorica levelei kezdenek penderedni, ami a nagy meleg és a kevés csapadék következménye – mondta Kovács János, aki hozzátette, hogyha nem esik eső a közeljövőben, akkor nagyon gyönge lesz az őszi kukoricatermés.