Jézus szíve-ünnep Darázson

32

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében múlt pénteken magyar nyelvű szentmisére és ünnepi fogadásra került sor a Jézus szíve-ünnep alkalmából.

A darázsi magyarok Jézus Szíve tiszteletére szentelték a Báni-hegy északi oldalán épült templomukat. A Jézus Szíve-ünnep ezért jeles esemény a falu magyar lakosai körében. A főünnep alkalmával, melyre a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő pénteken kerül sor (idén június 7-én), Isten emberré lett fiának a szívét, a megváltó isteni szeretet jelképét ünnepeljük. A templom napját magyar jellegű ünnepként kezelik, és minden évben méltó körülmények között kerül rá sor.

A templom az utóbbi években Magyarország kormányának köszönhetően kivülről teljesen megújult

Az idei összejövetelre is érkeztek helyieken kívül más településekről is, a szentmisét Almási Róbert plébános celebrálta.

– Nagy öröm számunkra, hogy ma már a Jézus Szíve-ünnepre nemcsak Darázsról, hanem a környékbeli falvakból is érkeznek. Minden olyan esemény fontos számunkra, ahol megélhetjük magyarságunkat, különösképpen itt, Darázson, ahol már kevés magyar jellegű összejövetelre kerül sor – mondta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki hozzátette, a HMDK ezért tartotta fontosnak, hogy pár éve a magyar kormány nagylelkű támogatásával felújíthatták a darázsiak templomát.

Az eseményen jelen volt többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese is.