Jézus szíve-napi szentmise Darázson

0
813

A Darázs-Hercegmárok Hagyományőrző Egyesületnek és a HMDK-nak köszönhetően ünnepi szentmisére került sor Jézus szíve napja alkalmából a darázsi katolikus templomban.

A Jézus Szíve nevet viseli Darázson a Báni-hegy északi oldalán található katolikus templom, amely az első világháború előtt épült Újlaki Kornél Dezső plébános kezdeményezésére.

A kegytemplom kiemelten fontos a Darázsi járás magyarjainak életében. A Darázs-Hercegmárok Hagyományőrző Egyesület is itt tartja meg minden év júniusában a Jézus szíve-napi szentmisét a HMDK-val közösen, mely mára az egyik legfontosabb rendezvényévé vált.

– A Jézus szíve-napi szentmise nagy jelentőséggel bír a környék magyarsága számára, más településekről is érkeznek vendégek erre az alkalomra – mondta el lapunknak Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

Az idei ünnepre múlt pénteken került sor. Noha az időjárás nem kedvezett az eseménynek, nem tartotta vissza a főként az idősebb korosztályba tartozó híveket attól, hogy részt vegyenek rajta. A misét Andrási Gyula és Kuzmić Josip plébánosok celebrálták, a sepsei Népdalkör énekelt Pinkert Ilona orgonakíséretével.  Az eseményen parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert, valamint Matijević Olivér, a HMDK titkára is jelen volt.

A Jézus szíve-ünnepre minden évben megtelik a templom hívekkel, de ez, sajnos, nem mond-ható el a többi szertartásról.

– Az idősek meghalnak, a fiatalok meg elköltöznek, sajnos egyre kevesebb magyar él Darázson – nyilatkozta lapunknak Major Rozália, akinek már a nagyszülei is ebbe a templomba jártak.

Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz pápa terjesztette ki az egész egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek. Jézus szívének a tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma.