Jelmezbe öltöztek kicsik, nagyok

64
Csúza

Farsangi összejövetelt, mulatságot tartottak csúzai, pélmonostori, pulai egyesületeink. A rendezvények célja a hagyományápoláson túl, hogy összefogják a magyarságot, mosolyt csaljanak a gyerekek arcára.

A csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Szivárvány rajzszakköre hetek óta készült a csúzai gyerekfarsangra – álarcokat alkottak és a kultúrotthon nagytermének dekorálásáról is gondoskodtak, ahol vasárnap délután sor került a maszkabálra. Megtelt a helyiség vendégekkel, szinte mindenki elhozta csemetéjét a gyerekmulatságra, a jelmezek terén is kitettek magukért – pókember, madárijesztő, katicabogár és cowboy, és még sok más, a gyerekek számára népszerű karakter zsibongott, tánc mellett különböző farsangi játékokon, székfoglalós játékban és lufitáncban is részt vehettek. A zenét a csúzai Kurel Goran szolgáltatta.

A Jókai Mór KE programját a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a HMDK támogatta.

A Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet februári klubnapjai a farsang jegyében telnek. Korábban fánkot sütöttek, ami ugyancsak a karneváli hagyományaink részét képezi, legutóbb pedig jelmez mögé bújtak az egyesület tagjai. A hagyományápolás és a különböző tematikus programok mellett a találkozóktól elsősorban a kapcsolatok erősödését várják, egyesületük egyik fontos célja, hogy összefogják a magyarságot, tevékenységeik során is erre törekednek.

Pélmonostor

A pulai/pólai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület több mint két évtizede munkálkodik ottani nemzettársainkért, a magyar nyelv, kultúra és hagyományok ápolásáért. A tavalyi évben havi két-három programjuk volt, vendégeket fogadtak, utaztak, vendégszerepeltek. 2023-at legalább ilyen mozgalmasra tervezik. Az idei első események a Valentin-nap, illetve a farsang jegyében teltek: a gyerekekkel képeslapokat és dísztárgyakat készítettek, amelyeket ki is állítottak a farsangi ünnepély keretében. Kicsik és nagyok is jelmez mögé bújtak, mindenki jól érezte magát a családias hangulatú összejövetelen.

Póla

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.