Javultak a fővárosi magyar egyesület működési feltételei

0
34

Múlt szombaton került sor a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör évi közgyűlésére. Egy mozgalmas időszakról számolhattak be. A székházprobléma megoldásával pedig javultak az egyesület működési körülményei.

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör a horvátországi magyarság egyik legrégebben működő művelődési egyesülete. 1932-ben alapították a Zágrábban élő magyarok, valamint a fővárosban tanuló magyar egyetemisták. Az egyesület a ’60-as és ’70-es években élte fénykorát, amikor évente akár ötven magyar egyetemista is érkezett a fővárosba. Az egyesület múlt szombaton tartotta évi közgyűlését, melyen az eddigi munkáról és a jövőbeli tervekről volt szó.

– Az Ady-körben aktív közösségi élet folyik, amibe igyekszünk mindenkit bevonni. Szerencsére székházunk kérdése is megoldódni látszik, amiért hálásak vagyunk parlamenti képviselőnknek – mondta Ranogajec-Komor Mária, az egyesület elnöke.

Jankovics: „Újra szerződött jogviszony van a Martićev utcai székház vonatkozásában az Ady-kör és a nemzeti vagyont kezelő miniszter között”

– Az elmúlt időszakban minden magyar egyesület közgyűlésén jelen voltam, mert érdekel, miként vélekednek a szervezeteinkben tevékenykedő nemzettársaim, hogyan is látják közösségünk jövőjét. Megtisztelő volt számomra részt venni a zágrábi Ady-kör közgyűlésén is, hiszen egy olyan egyesületről van szó, melynek négy szakcsoportja tavaly is nagyon aktív volt. Örömmel hallottam, hogy az egyesület működési feltételei is jelentősen javultak, és én azon leszek, hogy ez a jövőben is folytatódjon. Külön siker, hogy újra szerződött jogviszonyt tudtunk létrehozni a szervezet által használt, de állami tulajdonban lévő Martićev utcai székházuk vonatkozásában az Ady-kör és a nemzeti vagyont kezelő miniszter között, ami jogbiztonságot ad az egyesületnek. A székház kérdése ugyan egyelőre megoldódott, de én azon leszek, hogy tartós megoldást találjunk, viszont ez jelenleg rendkívül költségesnek tűnik – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.