Játsszunk, táncoljunk!

254
07-tovbbkpzs-1

Eszék – A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma által anyanyelvápoló pedagógusok és óvónők részére szervezett továbbképzésre múlt héten került sor Játsszunk, táncoljunk címmel az eszéki magyar iskolaközpontban. A továbbképzést a pécsi Wéber Béláné vezette.

Wéber Béláné, a nyugállományú neves táncpedagógus pályája 1952-ben indult. 1959-ben az egyik pécsi általános iskolában népitánc-oktatást indított, emellett matematikát és kémiát tanított. Nyugdíjba vonulása után 2007-ig tovább vezette a népitánc-csoportot.  Az általános iskolásokon kívül óvodásokkal is foglalkozik, óvónőknek, tanítóknak oktat népi gyermekjátékokat. Korábban évtizedekig járt hozzánk, és a magyar anyanyelvápoló tanároknak tanította meg a különböző magyar vidékek táncait, gyermekjátékait.

– Nagy öröm számomra, hogy hét év kihagyás után a pedagógusfórum kérésére ismét a horvátországi magyar anyanyelvápoló tanárokkal és óvónőkkel foglalkozhattam, az pedig még nagyobb öröm, hogy a Központ óvódásainak előadásában a nyolc évvel ezelőtt általam tanított táncokat láthattam viszont – nyilatkozta Wéber Béláné lapunknak. – Most még könnyebb a táncokat átadni, mert egy kapcsolódó CD is megjelent, és nagyon régóta kérik már tőlem a pedagógusok, hogy mindezek könyv formájában is hozzáférhetők legyenek, így elmondhatom, hogy hamarosan meg is jeleneik a HunCro Médiaközpont kiadásában.

A múlt heti másfél napos továbbképzésen összesen hat koreográfiát tanultak meg a résztvevők. Kovács Vajda Etelka laskói óvónő rendszeresen részt vesz ezeken a továbbképzéseken.

– Sajnos az idei tanévben nagyon kevés óvodásom van, így a teljes koreográfiát nem tudom használni, de mindig vannak olyan dalok, játékok, amelyek megjelennek egy-egy foglalkozásunk során – mondja Etelka.

A Wéber Béláné által átadott gyermekjátékoknak, koreográfiáknak nagy hasznát veszik az anyanyelvápoló pedagógusok, a zene és a tánc segítségével könnyebben tanítható a nyelv a gyerekeknek.

Kovacsevity Anna, a Fórum alelnöke elmondta, ez volt idei első továbbképzésük, és hamarosan sor kerül a drámapedagógiai foglakozás második részére is.

– Készülünk a Fórum közgyűlésére is, és több szakmai összejövetel szerepel terveink között, megpróbáljuk minél közelebb hozni egymáshoz az igényeket és a lehetőségeket – mondta a Fórum alelnöke.