„Járásunkban a változás megállíthatatlan”

Hordósi Dániel, a HMDK jelöltje az Összefogás listáján a Hercegszőlősi járásban

0
1064
Hordósi Dániel

A vasárnapi önkormányzati választások egyik legnagyobb meglepetését minden bizonnyal a Hercegszőlősi járásban „produkálták”, ahol másfél évtized után Sója Dénes először nem indul az elöljárói posztért. A HMDK ebben a járásban az Összefogás listáját támogatja, amely a járás legjelentősebb közgazdásza, a karancsi Božo Čerkez által vezetett lista. Ezen a harmadik, befutó helyen szerepel a csúzai Hordósi Dániel, aki Budapesten nemzetközi kapcsolatok és diplomácia szakon szerzett diplomát. Ő összefoglalta az eddigi járási vezetés legnagyobb problémáit, és beszélt a tervekről, amelyeket meg fognak valósítani, ha a május 21-ei választásokon nekik szavaznak bizalmat az emberek..

– Programunk alapvető pontja, hogy azoknak, akik a járást ebbe a mesterséges kómában lévő állapotba hozták, távozniuk kell. Ha megoldottak volna dolgokat, akkor ma nem itt tartanánk. Sója Dénes vezetése alatt a járás, így a magyar falvak lakosságának is az egyharmada elköltözött, az itt maradtak nagy többsége pedig szegénységben él. Mindehhez hozzájárul az is, hogy járásunkban a legnagyobb a munkanélküliség vidékünkön. Ez a látható sajnálatos eredménye a Sója Dénes-i vezetésnek. Amikor majd a jövőben megírják járásunk történetét, minden bizonnyal ezt az ő hagyatékának nevezik. Hiába az utak és a világítás, azokkal nem lehet jóllakatni az embereket, munkahelyekre van szükség. Az ország természeti erőforrásokban leggazdagabb térségében élünk, ám mégis mi élünk a legrosszabbul. Ezen akarunk, és amennyiben bizalmat kapunk vasárnap, fogunk is változtatni – szögezte le Hordósi Dániel, a HMDK országos elnökségének tagja.

Nincs más hátra, mint – előre!

– Sója Dénes galád módon a most hatalmon lévő HDZ mögött próbál megbújni, fittyet hányva az egyetlen dologra, amihez ez idáig hű maradt: egész életén át kommunista volt vagy az SDP tagja. De most „nem divat” az SDP, így a HDZ jelöltjeként akar hatalom közeli állapotban maradni és a háttérből strómanként irányítani. És ami a legdurvább, az a benyomásunk, hogy ő valóban azt gondolja, hogy ezzel nincsenek tisztában az emberek. Az egyetlen politikai motívumuk az volt, hogy közösen indulva – a politikai pragmatizmust az erkölcs elé helyezve – maximalizálják a szavazatszámot, mivel MESZ-es magyar voksokkal már a megerősödő HMDK mellett járási választásokat nem lehet nyerni. Ezt természetesen mi is tudtuk, ezért mi is összefogtunk a többi nemzet képviselőivel a járásban, hogy ezt a teljhatalmat megdöntsük. Nem magyar elöljárót választunk, hanem a járás összes lakosának az elöljáróját. Egy becsületes, független horvát jelölt, Tomislav Viljevac horvát honvédő mögé sorakoztunk fel, akinek helyettese a csúzai Kozár József lesz. Úgy érzem, nagyon jó partnerre találtunk, és a választási eredménytől függetlenül kijelenthetem: itt már soha többé nem lesz úgy, ahogy eddig volt. A változások megállíthatatlanok, és ezt mindenki látja. A járási HDZ meggyengült a négy évvel ezelőtti helyzetéhez képest, ahogy Sója is, ez a tavalyi parlamenti választásokon elért eredményén is jól látszik. Az igazi kérdés már csak az, hogy leszünk-e elegen és elég bátrak már most vasárnap, hogy végre beinduljanak a változások. Nagyon bízom benne, hogy igen – fejtette ki Dániel.

Vált(oz)ásra fel!

A tervekről szólva a következőket mondta:

– Ami biztos, hogy jól „kiszellőztetjük” a járás épületét. Többszörösen (J). A célunk átvilágítani a járás valódi anyagi helyzetét, mert gyanítjuk, hogy hasonló a helyzet, mint az Agrokornál. Miután erről megbizonyosodtunk, továbbléphetünk. Sokkal nagyobb és átfogóbb szociális és munkahelyteremtő programot szeretnénk, mint az eddigi. A legnagyobb támogatást az idegenforgalomnak szánjuk, térségünknek rendkívüli adottságai vannak ezen a téren. Ennek a három szegmensnek nyújtott támogatás gyors és látható eredményeket fog hozni. Ezen felül igyekszem én is szaktudásomat „bevetni”, és lehetőség szerint minél több európai uniós beruházást a járásba hozni. Az pedig egészen biztos, hogy a járás nem fog többé a járáson kívüli MESZ közeli szervezeteket támogatni, hanem mindent kizárólag a járás területén működő egyesületeinknek adunk. Természetesen számítunk parlamenti képviselőnkre, Jankovics Róbertre is, aki zágrábi kapcsolatrendszerén keresztül segíthet a járásnak is. A kapcsolati tőke pedig részemről is megvan Budapest és Brüsszel irányában is, így most már csak a választókon múlik, tűrik-e tovább a sínylődést, vagy változtatnak. Addig kell cselekednünk, míg nem késő, míg nem néptelenednek el teljesen falvaink. Mindenki segíthet vasárnap azzal, ha elmegy szavazni, és a változásra voksol – nyilatkozta Hordósi Dániel.