Janoš Andoči ostaje ravnatelj Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku

0
68

Janoš Andoči može nastaviti svoju funkciju čelnika ustanove, dobio je mandat ravnatelja na novih pet godina u ustanovi Mađara u Hrvatskoj.

Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Hrvatskoj, sa sjedištem u Osijeku, otvorili su 28. rujna 1999. godine Árpád Göncz, tadašnji predsjednik Mađarske i Zlatko Mateša, tadašnji premijer Hrvatske. Osnovna djelatnost Centra je predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje na materinjem jeziku mađarske djece u Hrvatskoj ali, u skladu sa zakonima Hrvatske, može se baviti javnim obrazovanjem, gospodarskim, sportskim i drugim djelatnostima. Ustanova je od tada proširena i učeničkim domom.

Školski centar, osim svoje glavne djelatnosti, organizira broje kulturne, stručne i umjetničke programe, a učenici koji polaze Centar mogu birati između različiti struka. O ustanovi govore i brojna postignuća učenika, osvajaju dobre pozicije na državnim natjecanjima, a dokazuju se kako na domaćim, tako i na fakultetima Mađarskoj.

Nakon prethodnog četverogodišnjeg ciklusa, svaki puta mu je ravnateljska funkcija produživana na godinu dana, naime, s obzirom da je riječ o neobičnoj, kompleksnoj ustanovi koja u sebi sadrži četiri stavke (vrtić, osnovna i srednja škola, kao i učenički dom), bilo je neophodno mijenjati osnovni zakon. Ministarstvo obrazovanja je međutim, ovaj puta, imenovalo Andočija na pet godina na čelnu funkciju ustanove.

-Mislim da je iza nas jedno takvo razdoblje, na koje možemo biti ponosni. Povećao se broj učenika ali, i dalje ćemo raditi na tome. Za nas je važan dobar kontakt s roditeljima, to bismo voljeli postići i sa onima koji žive u mješovitim brakovima, kako bi uvidjeli da nije nedostatak, već prednost, ako netko uči mađarski, imamo brojne primjere za to da su učenici koji su završili obrazovanje u našoj ustanovi lakše uspjeli, nego da su učili u hrvatskoj školi. Cilj mojih suradnika i mene je da naš Centar, u uskoj suradnji s drugim mađarskim obrazovnim ustanovama, bude vodeći centar mađarskog obrazovanja u Hrvatskoj – izjavio je za naš list ponovno izabrani ravnatelj.