Jankovics:„Spašavamo radna mjesta”. Hrvatska i Mađarska ublažile mjere prelaženja granice

0
11
Budapest, 2019. december 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Gordan Grlic-Radmant, Horvátország kül- és Európa-ügyi miniszterét Budapesten 2019. december 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ministar  vanjskih poslova Mađarske, Péter Szijjártó je ovog vikenda na društvenim mrežama objavio kako se s ministrom vanjskih poslova RH Gordanom Grlić Radmanom dogovorio o ublažavanju mjera prelaženja granice za pogranično stanovništvo. Mjere se odnose na cijelu granicu dvije zemlje.

Ministar  vanjskih poslova Mađarske je objavio sljedeće: „Neki dan su vinogradari iz Međimurja kontaktirali mog kolegu zastupnika Pétera Cseresnyésa, kako radi uvedenih mjera ne mogu  prelaziti granicu i obrađivati svoje vinograde i ako se nešto ne promijeni neće biti berbe ove godine”

Péter Szijjártó je stoga telefonski kontaktirao svog hrvatskog kolegu  s kojim su se brzo dogovorili o ublažavanju mjera prelaska granice. Ovaj dogovor je od iznimne važnosti za ljude koji žive u pograničnom području s obje strane granice, a i za gospodarstvo tih područja. O pojedinostima će se  dogovoriti nadležne službe dviju zemalja – dodao je mađarski Ministar.

Ova mjera se naravno ne odnosi samo na vinogradare iz Međimurja već na cijelokupnu granicu dviju zemalja, pa tako i na područje Baranje, gdje žive mnogobrojne osobe kojima je radno mjesto s druge strane granice.

 Naime dvije zemlje dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području, radi obavljanja onih radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države. Sukladno spomenutim mjerama, omogućava im se prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba za prelaženjem,  uz po povratku obveznu samoizolaciju u vlastitom domu,  ali uz  izuzeće od samoizolacije u trajanju od 14 dana, što je uobičajen postupak za sve osobe koje uđu u Republiku Hrvatsku. Mjere su stupile na snagu 31. ožujka 2020.

Saborski zastupnik Robert Jankovics nam je rekao kako je iznimno zadovoljan donesenom mjerom, da je bio upoznat sa problemom, te da je cijelo vrijeme njegovog riješavanja bio i još uvijek je, u kontaktus sa dva ministra. –Sretan sam što su obje države imale obzira za zaposlenike koji svakodnevno prelaze hrvatsko-mađarsku granicu, i kojima smo na ovaj način spasili radna mjesta- izjavio je Robert Jankovics.

Tako je Livia Gal iz Novog Bezdana , zaposlena u lokalnoj samupravi Beremenda u Mađarskoj, iz nemogućnosti prelaska granice bila primorana otići na prinudno bolovanje koje bi joj isteklo ovaj tjedan. Da ova mjera nije donesena dobila bi otkaz i izgubila zdravstveno osiguranje.. – Po uvednim mjerama, smijemo se kretati samo do radnog mjesta i nazad, a nakon što se vratimo s posla u svoj dom u Hrvatsku, obvezni smo ostati kod kuće u samoizolaciji. Ova mjera mi je u svakom slučaju prihvatljiva jer sam na ovaj način uspjela očuvati svoje radno mjesto – izjavila nam je Livia. 

Robert Nađ iz Belog Manastira pak radi u jednoj poljoprivrednoj tvrtci u Kisslipó, te je po prirodi svoga posla dogovorio sa svojim poslodavcima kako će raditi od kuće. Rekao nam je kako je ovakav način rada bio moguć samo na kraće vrijeme, te da se iznimno obradovao objavi mađarskog ministra na društvenim mrežama.

Erika Szakal živi u Kneževim Vinogradima odakle je  do zatvaranja granice već tri godine putovala na posao u Mohacs. I ona je u posljednja dva tjedna morala uzeti tzv. prinudno bolovanje na svom poslu u Mađarskoj, te joj je stoga mjera koja se uvodi od ovog utorka donijela zadovoljstvo. – Uplašila sam se što će biti sa mojim radnim mjestom. Naime, radim u salonu vjenčanica u Mohaču gdje nam je poslodavac raekao kako ne želi nikome davati otkaz te smo stoga prešli na šivanje zaštitnih maski, te je tako i mene zadržao na poslu. Da nisu uveli ovu mjeru, nebih mogla odlaziti na posao – rekla nam je Erika.

Osim osoba koje su nam dale izjave postoje još mnogobrojni ljudi koji su radi zapolenja ili obrađivanja zemlje dnevno prelazili granicu. Ovo ublažavanje mjera  je zasigurno mnogima njima spasila radna mjesta i pomogla gospodarstvu s obje strane granice.