Jankovics: “U Zagrebu je potrebno snažno zastupanje interesa Mađara u Hrvatskoj – na biračkom mjestu zahtijevajte mađarski glasački listić!”

0
4

20. lipnja je Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj web stranici objavilo nominacije za parlamentarne izbore 5. srpnja za svih 12 izbornih jedinica u Hrvatskoj. Otkriveno je da je DZMH jedina organizacija koja je imenovala kandidat(e) za saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine.

To je situacija kakva u povijesti Mađara u Hrvatskoj nikada prije nije viđena. Prisjetimo se: na parlamentarnim izborima 1992. godine bilo je tri mađarska kandidata za parlamente izbore i to Erzsébet Rác-Szabó, Dávid Kelemen i Ferenc Faragó; 1995. godine imenovano je pet kandidata: dr. Tibor Szántó, Sándor Jakab, Dániel Döme Dezső, István Kispál i Imre Tausz; 2000. godine bila su četiri kandidata: József Sörös, Péter Szekeres, Dénes Sója i dr. Tibor Szántó; 2003. godine je bilo također četiri kandidata: Emma Raucher, Bandi Kucsera, Dénes Sója i Jenő Ádám, a 2007. ih je bilo pet: Stanislav Ruksinski, Tibor Varga, Péter Szekeres, Dénes Sója i Robert Jankovics, dok su 2011., 2015. i 2016. godine mogli biti izabrani samo kandidati SMU i DZMH-a.

Na 8 izbora dosad se kandidiralo 27 kandidata!

Ove godine su kandidati DZMH-a prikupili rekordan broj potpisa, prije toga još nitko nije uspio prikupiti toliko – 3617 Mađara je u startu podržala kandidaturu “para” Jankovics-Matijević u samo 6 (šest) dana. O toj izvanrednoj razini podrške i nadolazećim događajima razgovarali smo s kandidatom DZMH-a, Robertom Jankovicsem.

- Reklám -

– Prije svega, hvala svima koji su potpisima podržali našu nominaciju. Taj ogroman broj potpisa doživljavamo prvenstveno kao veliku odgovornost, a zajedno s Oliverom Matijevićem trudit ćemo se djelima ih uzvratiti u godinama koje nam dolaze. Činjenica da je samo DZMH imenovala kandidate za nadolazeće izbore je dobra “poruka”, jer Mađari u Hrvatskoj bez ikakve sumnje cijene naše dosadašnje aktivnosti. Sada smo konačno u prilici da se na ovim izborima ne borimo jedni protiv drugih nego ćemo glasati kako bismo što većim brojem glasova pokazali snagu, jedinstvo i zastupanje mađarskih interesa. Borimo se da dokažemo da jesmo i želimo biti. To radimo za sebe, za svoj opstanak. Živimo s tim! To je nova situacija, moramo se naviknuti i sada je glavni zadatak da na dan izbora svaki Mađar zatraži mađarski glasački listić! Ja bih to nazvao pitanjem časti.

Jankovics: “Na sadašnjim izborima ne borimo se jedni protiv drugih nego ćemo glasati kako bismo što većim brojem glasova pokazali snagu, jedinstvo i zastupanje mađarskih interesa.

Kakvi su planovi za naredni četverogodišnji ciklus?
– Investicije koje smo započeli u mađarskim institucijama u Hrvatskoj želimo nastaviti s dovoljno skromnosti i poniznosti te ih želimo ojačati. Cilj nam je daljnji razvoj razine njegovanja naše mađarske kulture i tradicije, našeg mađarskog školskog sustava, mađarskih medija u Hrvatskoj, sportskog života i infrastrukture naših crkava. Do sada je u ovom području naša matična država, mađarska vlada pružala ogromnu pomoć, a mi to i dalje očekujemo. Ali uvjeren sam da ćemo i s novoformiranom hrvatskom vladom moći uskladiti naše prioritete i nadam se da ćemo dobiti pravnu, političku i financijsku potporu koja je potrebna za razvoj. Ono što je zasigurno najvažnije jest da ćemo učvrstiti, stvoriti jedinstvo u našoj teško stvorenoj zajednici i pomoći ćemo svima koji žele raditi u interesu Mađare u Hrvatskoj. Stvorit ćemo uvjete da članovi naše zajednice lakše napreduju i sačuvaju mađarsku svijest.

Konkretno, koji su ti zadaci?
– Najvažniji naš sljedeći zadatak je priprema za popis stanovništva u travnju 2021. godine. To će biti događaj koji će uvelike odrediti našu sudbinu, manjinska prava i mogućnosti tijekom sljedećih deset godina. Pored toga, nastavit ćemo razvijati infrastrukturu u svim naseljima u kojima žive Mađari. Naš posebni zadatak je razvojni program vrtića o kojem ćemo detaljnije moći izvijestiti na jesen.

Jankovics: „Na biračkom mjestu svi zahtijevajte mađarski glasački listić! Brojem glasova dajte mi snagu da sa još više zamaha zastupam našu zajednicu u Zagrebu! “

Na što biste skrenuli pažnju birača 5. srpnja?
– Zadatak je jednostavan i istodobno vrlo važan: na biračkom mjestu svaki Mađar neka zahtijeva mađarski glasački listić! Mislim da je to pitanje časti i to je jedini mogući način da se izjasnimo na hrvatskim parlamentarnim izborima – mislim pri tome na to da broj glasova daje snagu mandatu i utjecaj u Saboru. Ako želimo da se naš razvoj nastavi, moramo pokazati snagu na biračkim mjestima. Svakako zahtijevajte mađarski glasački listić!