Jankovics: „Spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje Općina Bilje i Kneževi Vinogradi. Zajedništvom i partnerstvom možemo pobijediti u obje!“

LOKALNI IZBORI 16.5.2021.

0
80

16. svibnja biramo župane, gradonačelnike i načelnike te općinska i gradska vijeća, županijske skupštine. Lokalni izbori u vrijeme covida izazov su sama po sebi, a da ne govorimo koliki su izazov vladajućoj, ali i oporbenim strankama, jer im je svima ovo prilika za izborno dokazivanje nakon kojeg slijedi period predvidljivo bez ikakvih izbora u Hrvatskoj od čak tri godine. 

Posljednjih su tjedana brojne političke stranke javno istaknule kandidate za „najvažnije“ jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj kao primjerice Zagreb, Rijeku, Osijek ili Split. Posljednjih dana sve je više informacija o kandidatima u za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj važnim općinama u Hrvatskoj, a koja su za sada sva očekivana, iznenađenja za sada nema.

- Reklám -

Lokalni izbori od iznimne su važnosti i za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj, pa su stoga pripreme u punom jeku.

Jankovics: „Mi smo se na lokalnom nivou do sada zadovoljavali mrvicama, i tome će sada doći kraj. Za preuzimanje liderstva na izborima će nam trebati zajedništvo i okupljanje partnera koji s nama dijele ove stavove. I to će se i dogoditi.

O očekivanjima smo pitali saborskog zastupnika Roberta Jankovicsa, predsjednika DZMH.

Prethodnih smo godina u mađarsku zajednicu donijeli svima jasno vidljivi napredak. Obnovili smo, izgradili ili ćemo u skoro vrijeme izgraditi sve što je zajednicama već davno bilo potrebno, rad naših udruga konačno je vrednovan na primjeren način, našim smo poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzetnicima omogućili prednost u odnosu na ostale, višestruko je povećan broj djece upisan u škole u kojima se obrazovanje provodi na mađarskom jeziku. Kao partnere nas se tretira i u Zagrebu i u Budimpešti. I što je valjda najvažnije, u mađarskoj zajednici vladaju mir i red. Svatko od nas, koji na bilo koji način doprinosi zajednici točno zna što može očekivati te može biti siguran da će se očekivanja i ispuniti. Najbolnija točka u razvoju su nam stvari pod nadležnošću općina, odnosno prethodna nedobra, a negdje i nepostojeća suradnja sa lokalnim čelnicima, odnosno iznimna količina nepravde kojom se kažnjavaju svi koji nisu „frendovi“ lokalnih moćnika. Područje lokalne samouprave uistinu je područje na kojem vidim značajan prostor za napredak, i to nam je glavni cilj 16. svibnja, rekao je Robert Jankovics.

„Cilj nam je da Općine u kojima žive Mađari budu najrazvijenije jedinice lokalne samouprave, što je važno za sve stanovnike tih općina. Znanje, iskustvo, partnere koji djele naše stavove te potrebni sustav kontakata za to sada imamo“

Na izborima ćemo poduprijeti kandidate koji će jamčiti suradnju, ali i ravnopravnost svih mještana općine i svih naselja u općini. U interesu tog cilja, stvaraju se iznimno široke političke platforme koje će omogućiti promjene na čelu općina, poglavito onih u kojima živi najveći broj Mađara. Namjera nam je izabrati lokalne čelnike koji će surađivati s nama u interesu svih stanovnika općine, i koji će moći ostvariti puno veća ulaganja u sva naša mjesta. Ulaganja u interesu ne samo Mađara, već svih stanovnika općine. Cilj nam je da općine u kojima žive Mađari budu najrazvijenije jedinice lokalne samouprave, što je važno za sve stanovnike tih općina. Znanje, iskustvo, partnere koji djele naše stavove te potrebni sustav kontakata za to sada imamo, rekao je Jankovics.

„Pružamo ruku suradnje svima, koji s nama zajedno žele raditi u interesu boljitka cijele zajednice, svih stanovnika – Mađara, Hrvata te ostalih manjina koji ovdje živimo zajedno“

Pružamo ruku suradnje svima, koji s nama zajedno žele raditi u interesu boljitka cijele zajednice. I tu zaista ne mislim samo na odnose unutar mađarske zajednice, već možda i više na Hrvate, Srbe te ostale narode koji s nama ovdje žive. Odnosi se to na sve općine u kojima žive Mađari na području Slavonije i Baranje, ali ponajprije na općine Kneževi Vinogradi i Bilje. Spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje općina Bilje i Kneževi Vinogradi. Zajedništvom možemo pobijediti u obje! Mi smo se u ovim općinama do sada zadovoljavali mrvicama, i tome će 16. svibnja doći kraj. Uvjeren sam kako će se naš glas nakon lokalnih izbora čuti puno jasnije nego do sada, izjavio je za naš list Robert Jankovics, predsjednik DZMH, saborski zastupnik.