Jankovics: „Komemoracija u Dalj Planini jedan je od najtužnijih dana Mađara Hrvatske”

0
14

U spomen na mađarske žrtve u Dalj Planini služena je misa zadušnica nakon koje su položeni vijenci na lokalnom groblju.

U katoličkoj crkvi Sv. Stjepana u Dalj Planini svakog se studenog održava misa zadušnica u spomen na mađarske žrtve Domovinskog rata. Ožalošćeni su se okupili protekle nedjelje i nakon dvojezične mise s vijencima i svijećama krenuli na groblje kako bi kod Spomenika ubijenih civila, koji je podigla lokalna manjinska samouprava odali počast ubijenima i prisjetili se tužnih događaja.

Nakon što su velikosrpski agresori i jedinice srpskih dobrovoljaca okupili Erdut, lokalni Hrvati, Mađari i svi nesrbi bili su potjerani ili ubijeni. Srbi su se uselili u njihove prazne kuće.

Od studenog 1991. do veljače 1992. uslijedila je serija brutalnih ubojstava pri čemu je stradalo ukupno 37 civila.

Dana 9. studenoga 1991. okupatori predvođeni Željkom Ražnatovićem Arkanom okupili su 12 Hrvata i Mađara iz Erduta i Dalj Planine, a zatim ih prevezli u Erdut u tzv. istražni centar, gdje je sutradan pogubljeno svih 12 ljudi. Osam od 12 žrtava pronađeno je u slavonskom selu Ćelije, jedna na planini iznad Dalj Planine i troje u bunaru u Borovu. Nekoliko dana kasnije, uhićena su i pogubljena još tri civila, od kojih je jedan rođak Mađara ubijenih prethodnih dana jer se usudio raspitati se o sudbini deportiranih.

U prosincu je uhićeno i pogubljeno još nekoliko osoba. Brutalna ubojstva nastavljena su i u veljači 1992. godine. Dana 3. srpnja uhićena je Marija Senaši, rođena 1937. godine jer se raspitivala o sudbini članova svoje obitelji. Ona je također ubijena, a njezino tijelo je kasnije pronađeno na dnu napuštenog bunara u Dalj Planini.

– Sva naselja općine pretrpjela su rat, posvuda je bilo smrtnih slučajeva, obitelji su uništene, ova rana je zauvijek obilježila našu zajednicu – rekao je predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Petőfi Sándor” Dalj Planina, Imre Hugyik.

Nakon prisjećanja na tužne uspomene pored predstavnika stanovništva i civilnih udruga Dalj Planine, vijence su položili i zastupnik mađarske manjine, Robert Jankovics, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Béla Gárdos, načelnik općine Erdut, Jugoslav Vesić te tajnica DZMH, Sanela Proser Horvatin.

– Komemoracija u Dalj Planini dočarava najtužnije dane naših Mađara, u prve dvije godine rata ljudi su ubijani samo zato što su bili Mađari – rekao je Robert Jankovics dodajući da smo proteklih dana i u Laslovu i Vukovaru odali počast žrtvama prisjećajući se enormne žrtve ove male zajednice Mađara Hrvatske za neovisnu Hrvatsku.