Jankovics: Kellő alázattal, szerényen – ahogy eddig is – dolgozunk tovább közösségünk érdekében

KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2019

0
260

Május 5-én lezajlottak a kisebbségi önkormányzati választások. A múlt heti számunkban az előzetes eredmények alapján – amelyek azóta hivatalossá váltak – közöltük a választási eredményeket. Fellebbezés sehol sem volt magyarságunk körében. Felkértük a győztes szervezet, a HMDK elnökét, Jankovics Róbertet egy záró elemzésre.

Jankovics Róbert: Elsősorban ismételten köszönöm minden jelöltünknek, hogy vállalta a megmérettetést. Külön köszönet a magyar nemzetiségű polgároknak, hogy ilyen magas arányban vettek részt a választáson. Köszönjük a sok-sok gratulációt és odafigyelést, amit munkánkkal kiérdemeltünk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságától a külhoni magyar testvérszervezetekig, és minden horvátországi magyarnak, aki felhívott bennünket, üzenetet küldött, megkeresett bennünket a közösségi oldalakon, vagy bármely formában gratulált. Remélem, sikerült mindenkinek válaszolnunk. Most még jobban megerősödve vágunk neki az előttünk álló feladatoknak.

„Ahol nem találtunk tárgyalópartnerre, ott a döntést a szavazókra bíztuk. Meglett az eredménye. Soha még ilyen jól nem értettük meg egymást a horvátországi magyar választókkal, mint május 5-én”

Egyáltalán hogyan születhetett ekkora választási győzelem egy húsz éven át erősen megosztott közösségben?

– Hónapokon át gondolkodtunk a HMDK-ban azon, kik is legyenek a jelöltjeink, milyen is legyen az általános választási koncepciónk, illetve azon, hogy ezt aztán hogyan bontsuk le járásokra, városokra, megyékre. A tény, hogy megyei listáinkon a HMDK legfőbb vezetői szerepeltek/szerepeltünk, és az óriási támogatás, amelyet az Eszék-Baranya megyei listánk kapott, arról tanúskodik, hogy a HMDK vezetősége nagy bizalomnak örvend közösségünkben. Amit ismételten köszönünk! Azon leszünk, hogy ne lankadjon az a lendület, amely voltaképpen egységbe kovácsolta a horvátországi magyarságot. Mi mindenhol egységes listát szerettünk volna már most is, de nem találtunk mindenütt partnert ehhez. Ahol nem találtunk tárgyalópartnerre, ott a döntést a szavazókra bíztuk. Meg is lett az eredménye. Soha még ilyen jól nem értetettük meg egymást a horvátországi magyar választókkal, mint május 5-én.

„A listákon a HMDK legfőbb vezetői voltak. A bizalmat a HMDK kapta”

Mit várnak az alakuló üléseket követően?

– Eszék-Baranya megye területén öt fontos kisebbségi önkormányzatot veszünk vissza nyolc vagy tizenkét év után: az Eszék-Baranya megyeit, a Pélmonostor városit, valamint a Hercegszőlősi, a Baranyaszentistváni és a Dárdai járásit is. Átvesszük ezenkívül a Belovár-Bilogora megyei magyar önkormányzat vezetését is, „történelmünkben” először. Itt elsősorban alaposan át szeretnénk nézni a vonatkozó dokumentumokat, hogy kiderüljön, mire is  költötték az önkormányzatot vezető MESZ-prominensek a nekik juttatott jelentős támogatást az előző években. Már csak azért is, hogy egy egészséges kezdést biztosítsunk, választóink akaratának megfelelően. Hiszen a kisebbségi önkormányzat nyilvános szerv, beszámolói kötelessége van jogilag, gyakorlatilag és politikailag is. Ami, ismerve az előző évek komoly anyagi visszaéléseivel kapcsolatos tényeket a MESZ háza táján, minden lesz, csak nem rutinmunka. Minderről természetesen tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot is, hiszen ezzel kapcsolatban az előző években egyetlen hír sem jelent meg. Személy szerint annak örülnék a legjobban, ha semmilyen pénzügyi visszaélésre utaló nyomot sem találnánk sehol, és ha minden a legnagyobb rendben lenne. Hogy ennek mekkora a valószínűsége, azt döntse el a kedves olvasó.

Jankovics: „Én annak örülnék a legjobban, ha semmilyen pénzügyi visszaélésre utaló nyomot sem találnánk sehol, és ha minden a legnagyobb rendben lenne. Hogy ennek mekkora a valószínűsége, azt döntse el a kedves olvasó”  

A következő lépések?

– A járási elöljáróknak, polgármestereknek és zsupánoknak a hivatalos eredmények kihirdetésétől számítva 45 napon belül össze kell hívniuk az alakuló üléseket. Én abban bízom, hogy ez minél előbb megtörténik, hiszen amint mondtam, sehol sem tudunk fellebbezésről, így az eredmények véglegesek. A megalakulást követően sok helyen átadás-átvétel következik majd, a választói akaratnak megfelelően, és jöhet a valódi munka közösségünk érdekében. Kellő alázattal és szerényen, ahogy az előző években is tettük ezt a HMDK-ban, dolgozunk tovább közösségünk érdekében.

Több Kárpát-medencei magyar testvérszervezet is gratulált a választási győzelemhez

A múlt héten több határon túli érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet elnöke is sikeres és eredményes, az egész magyar közösség érdekében kifejtett munkát kívánt. Többek között a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője és a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke is levélben gratulált Jankovics Róbert elnöknek a HMDK kisebbségi önkormányzati választásokon elért sikeréhez.