Jankovics: 2019. je za nas bila izvanredna godina

0
3

Prošle godine ostvarili smo mnogobrojne investicije milijunskih vrijednosti. Uloženo je  u funkcioniranje kulturno-umjetničkih udruga i ustanova od osobite  važnosti za Mađare u Hrvatskoj, imali smo čak 9 otvorenja raznih objekata, a uspjeli smo i pobijediti na izborima za manjinska vijeća – izjavio je Robert Jankovics, predsjednik DZMH-a.

Prema riječima političara, razlog što može izvjestiti o ovim značajnim dostignućima posljednjih godina  između ostalog,  leži  u činjenici uspjeha na prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine, koji je mađarskoj zajednici donijeo istinsko i pravoznačajno zastupanje njenih interesa koje i danas traje.

Potkrijepljuje to i činjenica da se nakon gotovo pet godina u proljeće 2017. godine, Međuvladin mješoviti odbor za nacionalne manjine Hrvatske i Mađarske ponovno sastao, prilikom kojega su za nas najvažnije preporuke upisane u zapisnik, a kasnije implementirane i provedene u investicije milijunskih vrijednosti.

Devet svečanih otvorenja

Kako je rekao, u sklopu uspješnonog nastavka 2018. godine, prošle godine održano je devet otvorenja. Od toga se posebno ističe otvaranje medijske kuće u Bilju. Nakon dvadeset godina neprekidnog rada novinska redakcija  “Új Magyar Képes Újság” i uredništvo televizijske emisije “Drávatáj”  u proljeće su se preselili u vlastite prostorije zahvaljujući novoj zgradi DZMH-a u Bilju. Sada nastavljaju s radom u izvanrednim uvjetima.

Najveća svečanost nesumnjivo je bila otvorenje učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, čiju je važnost pokazala i prisutnost mađarskog premijera Viktora Orbana i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji su pritom zajedno prerezali vprcu. Osim toga, u Dalj Planini je izgrađeno novo parkiralište kod Doma kulture, koji je otvoren 2017. godine, a u sklopu obilježavanja Dana sv. Stjepana uz prisustvo hrvatskog ministra vanjskih poslova otvoren je obnovljeni Dom kulture u Korođu. Krajem godine vrata su otvorila i Dom kulture u Hrastinu, Mađarski dom u Rijeci, obnovljeno je sjedište DZMH-a i vatrogasna postaja u Batini, i  na kraju  Pokazno poljoprivredno gospodarstvo i Centar mladeži u Kopačevu.

Nadmoćna pobjeda, jedinstvo i suradnja na manjinskim  izborima

Jankovics je dodao kako se uz značajna ulaganja uspjelo dodatno ojačati i ujediniti mađarsku zajednicu, što su dokazali i manjinski izbori održani u svibnju, jer su  Mađari u Hrvatskoj rijetko kada bili ujedninjeni kao kao tada. Rezultat toga je da je DZMH odnio nadmoćnu pobjedu, naime, njihovi kandidati su osvojili 88% glasova i 91% mandata na nacionalnoj razini.

Značajne subvencije

– Hrvatska i mađarska vlada i dalje nas tretiraju kao partnere, što se, između ostalog, primjećuje i u odavanju počasti visoko cijenjenih političara našim događajima i komemoracijama. Otkada sam izabran za parlamentarnog zastupnika  uspio sam izgraditi korektnu suradnju sa ministrima i drugim članovima hrvatske vlade. Pored redovitog obavljanja poslova, koji se tiču nas, Mađara u Hrvatskoj, dao sam sve od sebe da pomognem i čelnicima općina i gradova gdje živi mađarska manjina, u rješavanju tamošnjih aktualnih problema – izjavio je.

Prema njegovom mišljenju, veliki  je uspjeh da su Mađari u Hrvatskoj jedina manjina kojoj se državne potpore svake godine povećavaju od 2016., godine, pa će tako i ove godine mađarske organizacije u Hrvatskoj opet dobiti značajna sredstva.

Jankovics je također naglasio kako se zahvaljujući mađarskoj vladi, Mađarima u Hrvatskoj otvaraju prosperitetne mogućnosti kakve nikada prije nisu imali.

– Imamo vrlo dobar i blizak odnos s mađarskom vladom i premijerom Viktorom Orbánom, u redovitom smo kontaktu, a naša stajališta o problemima naše zajednice se uzimaju u obzir . Zahvaljujući tome, krajem prošle godine iznijeli smo i akcijski plan koji će pružiti neviđenu podršku našoj zajednici. Uz to, DZMH-ov program ruralnog i gospodarskog razvoja, koji se provodi od 2017., bio je uspješan i prošle godine i podržano je 527 prijava na natječaj u iznosu od 1,8 milijardi forinti (približno 41 milijuna kuna). Kao rezultat 527 uspješnih prijava i njihovih provedbi u Baranji su stvorena ulaganja u vrijednosti od 2,7 milijardi forinti (61 milijuna kuna), što smatramo ogromnom investicijom-dodao je.

Radovi se nastavljaju i u 2020.

– 2020. godine nastavit ćemo sa radom u cilju zaštite interesa Mađara u Hrvatskoj. Vjerujem da će predstojeća godina biti jednako uspješna. Nadam se da ćemo i ove godine održati niz svečanih otvorenja, a time stvoriti uvjete za funkcioniranje svih naših mađarskih organizacija i do kraja mog saborskog mandata ispuniti sve naše planove i obećanja. Mislim da nam je najveća zasluga što smo tijekom četiri godine, osim opipljivog rezultata, uspjeli  ujedinjeniti mađarsku zajednicu u Hrvatskoj. – zaključio je priopćenje Robert Jankovics, mađarski saborski zastupnik.