Jakab Sándor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél és a KMAT ülésén

0
236
cmlap-semjn

Budapest – Május 19-én hivatalában fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Jakab Sándort, a HMDK elnökét, aki ezt követően a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács soros ülésére utazott.

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes május 19-én budapesti hivatalában fogadta Jakab Sándort, a HMDK elnökét. A baráti megbeszélésen áttekintették a horvátországi magyarságot érintő legfontosabb ügyeket, többek között az anyaország politikai, erkölcsi és anyagi támogatásának lehetőségeit, és érintették Horvátország EU-s csatlakozásának folyamatát, az ebben való egységes magyar szerepvállalást.

Ezt követően Jakab Sándor a Tisza-parti Mártélyra utazott, ahol Hódmezővásárhely önkormányzata vendégeként tartotta soros ülését a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT), ahol újraválasztották Tőkés Lászlót (elnök) és Mécs Lászlót (titkár). A kétnapos ülésen fontos határozatokat hoztak: bekapcsolódnak Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya által meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, országgyűlési határozatot kezdeményeznek az egységes Kárpát-medencei Magyar Nemzeti Örökség védelme tárgyában. Döntés született egy, a tagszervezetek által egységesen elfogadható általános autonómia-terv kritériumainak kidolgozásáról, valamint az egyes határon túli nemzetrészek sajátos helyzetére alkalmazott önrendelkezési tervezetek egyeztetéséről. A KMAT természetes szövetségesének tekinti a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT), valamint a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) és kezdeményezi a velük való rendszeres egyeztetést, együttműködést. Végezetül, de nem utolsósorban a KMAT mozgalmat indít Magyarnak lenni jó! jelmondattal a nemzeti hovatartozás szabad és öntudatos vállalásáért, valamint megkezdte egy átfogó, a számbeli kisebbségben élő őshonos nemzetiségek alapvető jogait tartalmazó dokumentum kidolgozását, amely alapját képezheti a magyar nemzeti közösségek helyzete folyamatos nyomon követésének.