Izložba starih igračaka “Prikaz prošlosti” u Kopačevu

0
19

Dječji vrtić u Kopačevu i udruga “Arany János” osmislili su izložbu starih igračaka i predmeta pomoću s kojima su se djeca prvi puta upoznala, a odrasli oživjeli uspomene.

U okviru programa Erasmus+,  Priča, iliti  Pričom do zdravlja područni vrtić iz Kopačeva organizirao je novo događanje.
Odgojiteljica u Kopačevu, Ilonka Ružička, koja je ujedno i koordinatorica projekta u Hrvatskoj, rekla da su u dobrim odnosima s vrtićima koji svaki mjesec sudjeluju u zajedničkim aktivnostima. Njihova prva tema ove godine bila je izložba “Prikaz prošlosti”.

– Naš vrtić u Kopačevu zajedno sa udrugom “AranyJános”organizirao je izložbu u Domu kulture. Zamolila sam roditelje da donesu stare igračke i stare kućanske predmete kako bi se današnja djeca mogla upoznati s njima, a njihovi roditelji se prisjetiti vremena kada su se s snjima igrali – rekla je odgajateljica.

Dodala je da je oduševljena brojem prikupljenih predmetima, zahvaljujući roditeljima, bakama i djedovima, koji su donijeli svoje omiljene igračke iz djetinjstva. Smatra da se izložba pokazala izuzetno korisnom za djecu, jer su mogli steći uvid u kulturu i običaje svojih predaka pa su tako svoj program povezali s Danom mađarske kulture (22. siječanj).

Od Timee Varge, potpredsjednice kulturne udruge “Arany János” doznali smo da je njihova udruga nedavno proslavila 21. godišnjicu. Rekla je da su tijekom svog dugogodišnjeg rada veliki naglasak stavljali na očuvanje tradicije zbog čega su i postali suorganizatori ove izložbe.