Izložba i prisjećanje u Splitu

0
39

DZMH ogranak Splitko-dalmatinske županije prošloga tjedna organizirao je izložbu prisjećanja na radove Jožefa Križaka, a obilježili su i početak revolucije i borbe za slobodu 1848-49.

Pod okriljem DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije djeluje sekcija likovne umjetnosti, od njihovih radova povremeno organiziraju izložbe. Voditelj strukovne sekcije bio je Jožef Križak, bio je odgovoran i za organiziranje izložbi. Njegovom smrću, prije nekoliko godina, udruga je pretrpjela nenadoknadiv gubitak. Članovi udruge prisjetili su ga se prošloga tjedna u okviru čega su izložili i neke njegove radove.

Za vrijeme dva desetljeća postojanja udruge u Splitu, nije bilo takve godine a da ne obilježe naš najljepši nacionalni blagdan o tadašnjim povijesnim događanjima.

I ove godine obilježili su 15. ožujka, u okviru programa održana je projekcija povijesnih događanja, nakon toga uslijedila je prigodna predstava. Aniko Tripolski, predsjednica udruge i Ivo Stanišić, počasni konzul, pozdravili su okupljene, Anamaria Bešlić, potpredsjednica udruge, recitirala je pjesmu, a na kraju su Danijela Parčina, Ivan Gilić i Laslo Komenda izveli prigodno djelo na klaviru i gitari.

Oba programa DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije financirao je Savjet za nacionalne manjine RH.