Izgradnja mađarskog kulturnog centra u Ulici Franza Liszta u Belom Manastiru teče bolje od očekivanog

0
18

Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske i Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku prošloga petka su tijekom svoga službenog posjeta pogledali kako napreduju radovi na izgradnji kulturnog centra u Belom Manastiru, pri čemu su naglasili izrazito zadovoljstvo viđenim.

Izgradnjom kulturnog centra u Belom Manastiru, te istovremenom izgradnjom vrtića u Korođu i Laslovu, za godinu dana će biti osiguran kvalitetni vrtićki smještaj za još 120 djece, gdje će se odgajanje odvijati na materinjem jeziku. Od te tri istovremene izgradnje, ona u Belom Manastiru se ističe, naime kompleks će se sastojati od vrtića, mađarske knjižnice i jedne dvorane za priredbe. Prema nacrtu će se u prizemlju nalaziti kompleks od dva vrtića i jaslicama. Tu će biti i dvorana za priredbe kapaciteta 150 osoba. Na katu će knjižnica dobiti novi dom. Važno je napomenuti, da će unutar knjižnice u funkciji biti i jedna digitalna biblioteka. Glavni ulaz zgrade gledati će na Ulicu Ferenca Liszta, a ovdje će biti i park, dječje igralište i parkiralište. O detaljima je, na lokaciji izgradnje, državnog tajnika i voditeljicu izvijestio Peter Molnar, koordinator projekta Europe AP.

„Ponosan sam na ovo što vidim“

S obzirom na to da je polaganje kamena temeljca bilo u travnju, očiti je napredak u izgradnji. To je istaknuo i državni tajnik, ponosan na tijek radova.

-Od travanjskog polaganja kamena temeljca, ogromna je promjena vidljiva ovdje, u Belom Manastiru. Ova zgrada neće dati mjesto samo vrtiću i jaslicama, već će zapravo Mađari iz Belog Manastira i okolice ovdje dobiti mađarsku kuću. S pozornicom, gledalištem, kapaciteta za 150 osoba, gdje će se moći održavati različiti programi i, uistinu se nadamo, da će funkcionirati kao centar ovoga dijela Baranje. Jako sam ponosan na ovo što vidim! Nadam se da će do početka zime radovi, i izvana i iznutra, biti u takvom stadiju da će školska godina 2023-24. moći početi bez problema – izjavio je Árpád János Potápi.

Veliko ulaganje omogućila je Vlada Mađarske za najmanju, ali najpovezaniju zajednicu Mađara izvan granica.

„Izgradnjom vrtića osiguravamo svoju budućnost“

 Na terenski očevid izgradnje goste je poveo Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara, koji je, također, zadovoljan viđenim.

-Kao predsjednik DZMH, ali i kao građanin Belog Manastira, iznimno sam zadovoljan tempom odvijanja radova na izgradnji. Osim toga, u Slavoniji, u Laslovu i Korođu, se izgrađuju slične ustanove, i njihovim tijekom izvedbe sam zadovoljan. U posljednjih deset godina, od strane mađarske Vlade ovo je jedna takva dalekosežna potpora ovoj maloj mađarskoj zajednici ovdje, u Hrvatskoj, bez koje ona ne bi bila ovdje gdje je sada. Dobili smo mogućnost razvitka, mogućnost da proširimo krug one djece i mladih koji mogu biti dijelom obrazovanja na mađarskom jeziku.

Prvo u vrtićkom odgoju, a nadamo se, poslije mogu nastaviti obrazovanje u mađarskim školama, a time dajemo temelje svojoj budućnosti. Trenutno se centar tek gradi, ali mi, čelnici ove zajednice, već razmišljamo o tome kada ga budemo otvarali, da se obrazovna infrastruktura mađarske zajednice proširi takvom institucijom, kakvu još do tada nismo vidjeli – izjavio je Róbert Jankovics.

Ako se brzina radova ne smanji, na slijedeću jesen, puno mališana imat će mogućnost biti dijelom odgojno-obrazovnog programa na materinjem jeziku u kulturnom centru u Belom Manastiru.