Izborna skupština u Kulturno-umjetničkom društvu Arany János u Kopačevu

23

U Kulturno-umjetničkom društvu s velikom poviješću, Arany János u Kopačevu, održana je izborna skupština zatvaranjem protekle četiri godine. Plenum je potvrdio sastav predsjedništva od 9 članova, predsjedničke dužnosti i dalje će obnašati Jožef Varga.

Kulturno-umjetničko društvo Arany János u Kopačevu je udruga s više desetljeća povijesti. Osnovana je iznova prije 24 godine, nakon Domovinskog rata, 1999., tada je službeno i registrirana, prvenstveno s ciljem očuvanja kulturnog života Mađara u Kopačevu i održavanja tradicije i običaja sela. Već na samom početku djelovanja udruga se pridružila manifestaciji, kojoj je nekada bila i glavni organizator, a  do sada i dalje organizira kulturni program –  riječ je, ni o čemu drugom nego o manifestaciji Ribarski dani u Kopačevu, koja je u međuvremenu poprimila goleme razmjere. Udruga povodom mađarskih nacionalnih blagdana redovito održava prigodne programe, ali je i Majčin dan postao tradicija, te je sve popularniji događaj i Sataraš festival.

Zahvaljujući DZMH, nakon izgradnje Doma Mađara u Kopačevu 2021., udruga se preselila u novu zgradu i ovdje obavlja svoju djelatnost. Bivši-novi predsjednik na skupštini je detaljno izvijestio o ovogodišnjim događanjima: o Danu mađarske kulture, okupljanjima povodom karnevala i Uskrsa, o programu i radionici za Majčin dan, te o radu prilikom organiziranja Sataraš festivala i Ribarskih dana. Povremeno su, prema prilikama i mogućnostima, održavali radionice rukotvorina, priređivali izložbe, koncerte i književne večeri.

-Rado sam izvijestio o tome kako se u rujnu 2022., tokom spremanja nakon Ribarskih dana, rodila ideja kod nekih naših članova da se osnuje folklorna skupina za odrasle, kako bi na slijedećim Ribarskim danima, odnosno ovogodišnjim, mogli nastupiti. To nam je uspjelo, uz potporu naše udruge, osnovana je folklorna skupina za odrasle, Tavirózsa, koja se od tada – uz vodstvo Ilonke Ružičke – predstavila ne samo u Kopačevu, već i u drugim naseljima, a pozive smo dobili i za slijedeću godinu – rekao je predsjednik.

Nakon sadržajnog i financijskog izvješća, govorilo se i o planovima za 2024. godinu, ujedno su izrazili zahvalu za čvrstu i podržavajuću suradnju krovne organizacije DZMH i lokalnih udruga, odnosno DZMH ogranku Kopačevo, Nogometnom klubu Ribar i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Ova godina ni približno nije gotova, jer je u adventskom razdoblju planirano još niz aktivnosti za djecu.

Skupština je jednoglasno izglasala povjerenje deveteročlanom predsjedništvu i za naredne četiri godine, u kojemu će predsjedničke dužnosti obnašati Jožef Varga, a potpredsjedničke Ilonka Ružička.

Na kraju glavne skupštine, članovi starog i novog predsjedništva, također su govorili o svojoj dugogodišnjoj želji da naprave etno kuću u Kopačevu, u kojoj bi se mogle smjestiti uspomene i materijalna baština nekadašnjeg ribarskog mjesta i sačuvati za buduće generacije.

Kulturno umjetničko društvo djeluje kao udruga članica krovne organizacije DZMH, glavni sponzor im je Savjet za nacionalne manjine Zagreb, Zaklada Bethlen Gábor i Zaklada Csoóri Sándor.

Među gostima skupštine prisutan je bio i Gabor Varga, zamjenik načelnika Općine Bilje iz redova mađarske nacionalne manjine.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.