Iván Gábor nagykövet bemutatkozó látogatása Splitben

0
146
07-splitben-a-nagykvet

Split – Iván Gábor, a zágrábi magyar külképviselet első embere május 26-án először látogatott a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületébe, ahol a szervezet vezetősége és a magyar kisebbségi önkormányzat képviselő fogadták.

Iván Gábor zágrábi magyar nagykövetet a spliti bemutatkozó látogatásra elkísérte Magyar József, a zágrábi magyar külképviselet első beosztottja és Ivo Staničić spliti tiszteletbeli konzul is

Miután üdvözölték a rangos vendégeket, elsőként Kollár István, az egyesület elnöke számolt be az egyesület helyzetéről, munkájáról, különös tekintettel a dalárda és a gyermekcsoport eredményeire. Kiemelte, hogy a kisebbségi önkormányzat kapott helyiséget a várostól, ami sajnos nagyon messze van az egyesület székhelyétől. Fontányi Árpád megyei kisebbségi képviselő a megyében élő magyarsággal kapcsolatos adatokat ismertette,valamint a Szent Margit-emléktábla szomorú sorsát, és beszélt a magyar-horvát baráti kapcsolatok hiányáról városi és megyei szinten.

A spliti magyar egyesületben tett látogatás után a megyeházán Ante Sanader zsupán fogadta a nagykövetet, majd Split polgármesterénél folyattak hosszabb és eredményes beszélgetést.