„Itt, Fiumében a magyar identitást, a magyar kultúrát a lehető legjobban és a lehető legfényesebben meg akarjuk mutatni”

0
112
Szijjártó Péter

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt pénteken ellátogatott a földrengés sújtotta Petrinja városába, valamint Fiumében magyar házat és tiszteletbeli konzulátust avatott. A rijekai esemény után a miniszter exkluzív interjút adott lapunknak és a Drávatáj tévéstúdiónak.

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm miniszter urat ebben a csodálatosan szép épületben – ez is annak egyik ékes bizonyítéka, hogy Magyarország gondot visel a külhoni magyar közösségekről. Mi lesz ennek a háznak a funkciója?

– Három oka van annak, hogy Fiumében most újranyitottuk a konzuli képviseletünket, és egy új tiszteletbeli konzult is kineveztünk annak vezetésére, és ezt a csodálatos magyar házat átadtuk a HMDK-nak használatra. Ugyanis azt várjuk el, hogy itt, Fiumében a magyar identitást, a magyar kultúrát a lehető legjobban és a lehető legfényesebben meg tudjuk mutatni, ez tehát az egyik oka az ittlétünknek. A magyar nemzeti közösségnek mindig komoly figyelmet szenteltünk, másrészt pedig megállapodtunk a fiumei egyetemmel, hogy a magyar nyelv oktatását és a magyar kultúra megismertetését lehetővé teszik. Szeptembertől már fel lehet venni a magyar nyelv és kultúra tantárgyat, és azok számára, akik így tesznek, ez egy kiváló környezet lesz, hogy magyar könyveket olvashassanak, magyar kulturális eseményeken vehessenek részt. A második oka annak, hogy ezt a képviseletet itt létrehoztuk, az az idelátogató magyarok nagy számában keresendő, normális körülmények között, tehát nem a koronavírus alatt, legutóbb 2019-ben 200 ezer magyar turista járt itt, akik 900 ezer vendégéjszakát töltöttek el, nyilván nemcsak Fiumében, hanem itt, a megyében. Hogyha a magyar turisták valahol nagy számban megfordulnak, az általában konzuli feladatokat is jelenteni szokott, minél kevesebb, annál jobb, de azért mindig van, és hogy ne Zágrábból kelljen eljárni adott esetben vagy segíteni a magyar embereknek, ezért is fontos itt a jelenlét. Harmadrészt pedig, ugye, ez földrajzilag a Magyarországhoz legközelebb eső tengeri kijárat, a magyar gazdaság számára az exportteljesítmény meghatározó jelentőségű, 16%-ban magyar cégek használják a fiumei kikötő kapacitását, amely most majd egy új terminállal is bővül, és a legnagyobb külföldi használó is egy magyar cég, a Dunaferr. Tehát több oka, egészen pontosan három volt annak, hogy itt most egy valóban impozáns és valóban Magyarországhoz, egy ezeréves nemzethez méltó képviseletet nyissunk.

- Reklám -

– Mi lesz a konkrét feladata a tiszteletbeli konzulnak, illetve mit várnak el tőle?

– A horvátországi magyar közösség tagjai közül mintegy ötszázan élnek Fiumében és környékén, akiknek az ügyes-bajos dolgait innentől kezdve helyben lehet intézni. Elvárjuk azt, hogy a magyar kultúrát az itt, ebben a városban megtalálható magyar örökséget a lehető legszélesebb körben folyamatosan mutassa be. A polgármesterrel is beszélgettem, aki elmondta, hogy szinte nincs olyan épület vagy építmény Fiumében, amelynek valamilyen magyar vonatkozása, kivitelezője, tervezője, építője ne volna, és azt várjuk, hogy Horvátországnak ezzel a kifejezetten fejlett térségével a gazdasági együttműködést még szorosabbra fűzzük. A magyar gazdaság szempontjából Horvátország kiemelt szerepet játszik. Annak ellenére, hogy tavaly minden elnehezült, ami a nemzetközi gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozott, így is az első tíz hónapban már kétmilliárd euró fölötti kereskedelmi forgalmunk volt, és a magyar vállalatok által a külföldön történő befektetéseknél a második legkedveltebb célpont Horvátország, tehát azt várjuk el az itteni új tiszteletbeli konzulunktól, hogy a magyar gazdasági jelenlétet, annak a növelését segítse elő.

– Sajnos nem csak jó dolgok történnek Horvátországban, tavaly év végén egy pusztító földrengésnek lehettünk tanúi, Ön ma személyesen is ellátogatott abba a téréségbe, és ahogy már megszokhattuk, Magyarország az elsők között segített.

– Nyilvánvalóan egészen lehangoló, ami most ott zajlik, a legfontosabb feladat a horvát hatóságok számára most az, hogy megoldják, hogy az a több tízezer család, amelyek hajlék és fedél nélkül maradtak, valahogy át tudják vészelni a téli hideg heteket, hónapokat. Amikor megkérdeztük a horvát kormányt, hogy mi az, amiben a leginkább tudnánk segíteni, akkor azt mondták, hogy ebben legyünk segítségükre, tehát hogy valami lakhatást lehessen biztosítani ezeknek a családoknak – kézenfekvő volt, hogy mobilkonténereket, lakókonténereket hozunk. A MOL-nak ez rendelkezésére állt viszonylag nagy számban, így ötvenet kap Horvátország, kettő már ma meg is érkezett, ezeket szimbolikusan át is adtuk, és még 48 jön a napokban. Ezenkívül hat olyan konténert is odaszállítunk, amelyben a tisztálkodási lehetőségeket lehet biztosítani. Emellett a Tungsram 5000 lámpatestet adományoz, illetőleg a kormány úgy döntött, hogy egy horvát iskola, illetve egy horvátországi templom felújítását is vállalja.

– Nagylelkű segítség kétségkívül, nagyon szépen köszönöm, hogy itt volt velünk, és további jó munkát kívánok!

– Köszönöm szépen a lehetőséget!