Itt élünk, így élünk – a márciusban kezdődő népszámláláson való részvételre buzdít az RMDSZ

0
18

Itt élünk, így élünk szlogennel indít tájékoztató kampányt az RMDSZ két hónappal a 2022-es romániai népszámlálás kezdete előtt, annak érdekében, hogy minél több romániai magyar vegyen részt a cenzuson, vallja meg bátran etnikai, vallási hovatartozását, anyanyelvét. „Mi azt szeretnénk, ha hatékony és korrekt népszámlálás lenne, ha a magyar embereket korrektül és sikeresen megszámolnák” – fogalmazta meg a célt Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A témában pénteken Kolozsváron tartott sajtóbeszélgetésen az RMDSZ elnöke rámutatott: a tízévente tartott legnagyobb statisztikai esemény az idei esztendő egyik legnagyobb kihívása a romániai magyarság számára. És nem csak az, hiszen 2011 óta egész Közép-Kelet-Európában népességfogyás észlelhető, ami egyrészt a természetes demográfiai folyamatok (több elhalálozás, kevesebb születés), másrészt az elvándorlás „eredménye”. Az elmúlt tíz évben 500 000 fős lehetett a természetes népességfogyás, és legkevesebb 1 000 000 személy vándorolhatott ki Romániából – ismertette a becsült adatokat Kelemen Hunor, aki szerint évente egy Szatmárnémeti vagy Nagybánya nagyságú város lakosságával (100 000–110 000 fő) leszünk kevesebben. A negatív demográfiai folyamatokat az is jelzi, hogy évente mintegy 30 000-rel kevesebb a beiskolázások száma – mutatott rá.

Magyarul is lehet

Az RMDSZ elnöke szerint a hivatalosan március 14-én kezdődő népszámlálásnak pragmatikus és szimbolikus tétje is van. Előbbi a kormányzati munkát érinti, hiszen ezen számok alapján osztják le a kormányzati támogatásokat a megyéknek, településeknek. A jelképes tét pedig megmutatni, „mennyien élünk Romániában magyarok, hogy egy életképes közösség vagyunk, meg tudjuk szervezni magunkat” – fogalmazott. Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy az RMDSZ a cenzussal kapcsolatos törvényhozási folyamatba is bekapcsolódott, így sikerült elérni, hogy az elmúlt 30 évben először használhatjuk az anyanyelvünket a digitális önkitöltés során, és ha magyar a számlálóbiztos, a személyes lekérdezés alkalmával is.

„Mi azt szeretnénk, ha hatékony és korrekt népszámlálás lenne, ha a magyar embereket korrektül és sikeresen megszámolnák” – fogalmazta meg a célt Kelemen Hunor, arra biztatva mindenkit, hogy vegyen részt az egyébként kötelező cenzuson, és vallja meg bátran az etnikai, nyelvi, vallási identitását.

Hangsúlyozta, a részvétel közösségi és nemzeti ügy, össztársadalmi feladat, ezért az egyházakat és civil szervezeteket, magyar önkormányzatokat is bevonják a munkába, és minél több önkéntes jelentkezését várják, akik főleg az önkitöltési folyamatot segíthetik. Az RMDSZ elnöke szerint ugyanis utóbbi a legbiztosabb módja annak, hogy a legfontosabb kérdésekre adott válaszok a helyükön legyenek. Hangsúlyozta, a most közölt adatok alapját képezik a következő tíz évben a nyelvi jogok biztosításának. (kulhonimagyarok.hu)