Itt az allergiaszezon

0
323
06-allergia

Csupán az eszéki kórházban tavaly 420 új allergiás beteget regisztráltak. Ez a szám évek óta ilyen magas. A parlagfűre allergiások számára azonban ez az időszak, nyár közepe-vége a legnehezebb időszak.

Eszék és környéke Európai szinten a legnagyobb parlagfű koncentrátumú helyek közé sorolható. Ennek visszaszorítására számos akciót szerveznek minden évben, törvényileg is büntetik azokat, akik nem kaszálják le a saját területükön a kártékony növényt, de az allergiások továbbra is nagyon szenvednek ebben az időszakban. 2011-ben napi szinten 1 132 pollenszemet regisztráltak egy négyzetméter területen. Tavaly Eszék területén 45 napon keresztül 30 pollenszemet mértek egy négyzetméteren, ami már az allergiás reakció kiváltó határa. A múlt évben 115 napon keresztül volt a levegőben megtalálható a parlagfű pollenje.

 

Házi praktikák az allergiás tünetek enyhítésére

A pollenallergiások 60 százaléka érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, szénanáthával, tüsszögéssel, csalánkiütéssel járó betegség egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermekeket és a fiatalokat, és egyre gyakoribbá válik a 2-3 éves kisgyermekeknél is. Az ismerőseim körében is többen szenvednek az allergia ezen fajtájától, a legtöbbjük a gyógyszertárakban kapható készítményeket használ, több-kevesebb sikerrel. Közülük néhányan, akik megtehetik, a vészes időszakban a lehető legtöbb időt házon belül töltik, így védekezve a szörnyű tünetek ellen. Létezik azonban néhány házilag elkészíthető praktika is, amelyet érdemes kipróbálniuk az allergiásoknak. A parlagfű-allergia tüneteit hatékonyan enyhíti az orrspray, a gyógyszertárakban kapható változatok azonban gyakran kiszárítják a nyálkahártyát. Ha tehetjük, készítsünk házilag orrspray-t: ehhez csak 2,5 deci vízre és két kis mokkáskanál tengeri sóra lesz szükség. Tegyük a keveréket egy fecskendőbe vagy egy üres orrspray-tartóba, és annyiszor használhatjuk, amennyiszer csak szükség van rá! Az orr- és szemtünetek enyhítésére 20 csepp vöröshagyma tinktúrát keverjünk el egy pohár vízben, és naponta két alkalommal fogyasszuk. Három növény tinktúrája (alkoholos kivonata) is alkalmazható parlagfű-allergia esetén: a szivacstök vagy lufatök (Luffa acutangula), illetve a falgyom, falifű vagy gyomfű (Parietaria officinalis) tinktúrájából naponta kétszer étkezés előtt tíz cseppet, kevés vízzel hígítva kell bevenni. A máriatövis (Silybum marianum) tinktúrájából pedig reggeli, ebéd és vacsora előtt kell meginni tíz csepp, egy kevés vízben feloldott tinktúrát.