Itt a farsang, áll a bál

174

Sepsén, Rétfaluban (Eszék) és Kórógyon is maszkabált rendeztek a hétvégén, ami újabb alkalom volt ottani magyar közösségeink számára a társalgásra, kikapcsolódásra, hagyományápolásra, és amellyel remélhetőleg hozzájárultak a „télűzéshez” is.

A farsangi időszak legjellemzőbb és leglátványosabb eseményei a maszkabálok, amelyeknek elmaradhatatlan része a lármás, zajos, jelmezes felvonulás. A farsangi hagyományokat ma is ápolják vidékünkön, igaz, a jelmezbe öltözésnek leginkább a gyerekek örülnek, azért itt-ott a felnőttek kedvét is meghozza a karneváli hangulat ahhoz, hogy „más bőrébe bújjanak”. 

Gyerekek és felnőttek is jelmez mögé bújtak a sepsei maszkabálon

A HMDK sepsei alapszervezete a helyi alsó tagozatos általános iskolával közösen tartotta idei farsangi programját, ami a kisdiákoknak és a felnőtteknek is szólt, s az alkalomhoz illően sokan jelmezbe is öltöztek. A rendezvény keretében különböző karneváli játékokra került sor, melyekben minden korosztály kipróbálta magát. A tarka társaság jó hangulatban ropta a táncot Keresztes József zenéjére a sepsei magyar házban. A szervezők gondoskodtak arról is, hogy a bálozók ne maradjanak szomjan, a szülők pedig házi készítésű süteményeket készítettek a mulatságra.

Farsang a Népkörben: bemutatkozott az egyesület nemrég alakult színjátszó csoportja

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tagjai szombaton tartották meg a sorrendben 26. farsangi rendezvényüket. Az esemény a Népkör újonnan alakult színjátszó csoportjának vidám jelenetével kezdődött. Majd felvonultak az alakoskodók, közülük a közönség szavazata alapján kiválasztották a három legsikeresebb jelmezt. Az azt követő vigadalom hangulatát a kórógyi Aranycsárdás zenekar alapozta meg. A rendezvényt Császár Zoltán eszéki magyar konzul is megtisztelte jelenlétével.

A Népkör farsangi mulatsága a zágrábi Kisebbségi Tanács, Eszék-Baranya megye és Eszék városa támogatásával valósult meg.

Kórógy: a gyerekeké volt a tánctér és a színpad is

Szlavóniai magyarok farsangi hagyományai címmel rendezte „télűző” programját a Kórógy Hagyományőrző Egyesület. Gyerekzsivajtól volt hangos a falu kultúrotthona, minden fiatal természetesen maszk mögé bújva vett részt az eseményen, amelyen a messze földön híres kórógyi zenészhagyományok legfiatalabb éltetői, a B&S Band tagjai szólaltatták meg a hangszereket. Részt vett a műsorban a HMDK pélmonostori alapszervezetének két gyermektánccsoportja is, a Csillagocskák és a Csillagszeműek, akik koreográfiáikat is bemutatták. Különböző játékokra is sor került, szívtánccal, székfoglalóval és különböző lufis versenyszámokkal szórakoztatták a gyerekeket.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is. A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg. (ti)