Itt a bálok és farsangi mulatságok ideje

358

A vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (a húsvét előtti 40. nap) tartó farsang a bálok és vidám összejövetelek időszaka. Különösen a húsvéti böjtöt megelőző néhány nap mozgalmas, bár a bálok megszaporodása miatt ez az időpont mostanában március végéig is kitolódhat. Ebben az időszakban térségünkben is szinte minden héten rendeznek valamelyik településen báli mulatságot.

Őseink, bár nem tudományos alapokra hagyatkoztak, igen jó érzékkel az év leghidegebb, legszürkébb napjaira időzítették a mulatozásokat, amikor a leginkább szükségük van az embereknek arra, hogy elkerüljék az úgynevezett téli depressziót.

A mezőgazdaságban dolgozók számára a tél volt a bálok ideje – ezt a hagyományt viszi tovább a HMDK Gazdaköre a január 25-i gazdabállal, amelyről a múlt heti számunkban írtunk, és amelyre már szinte az utolsó helyig elkeltek a jegyek.

Új helyszínen a vukovári magyar bál

Horvátországban 2000-től közel kilenc éven át a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) adott otthont a horvátországi magyarság legnagyobb báljának. 2009-ben azonban az iskola új vezetése ezt a hagyományt is leépítette. Ettől az évtől kezdve a Vukovári Magyarok Egyesülete vette át a farsangi időszak legnagyobb társasági rendezvényének a szervezését, amely évekig Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megye magyarságának legfőbb februári eseménye volt. A népszerűsége az után sem csökkent, hogy Eszéken negyedik éve gazdabált rendeznek.

Csak nemrég kezdték hirdetni az idei mulatságot, a bálozni vágyók folyamatosan jelentkeznek, így a szervezők biztosak abban, hogy a bál továbbra is a megye egyik legsikeresebb, legtömegesebb társasági eseménye marad. A helyszín viszont változott, idén Vinkovciban lesz a bál.

– Sok év után, sajnos, a megszokott helyszín helyett már tavaly sem Vukováron szerveztük meg a bálunkat. Az ideinek sem találtunk 300-400 embert befogadó termet a közelben, így a sorrendben 12. bálunk február 8-án Vinkovciban, a Barun Trenk díszteremben (Stanko Vraz u.13/A) lesz, ahol a reményeink szerint ugyanolyan hangulatos bált fogunk rendezni, mint az elmúlt években – mondja Jakumetović Rozália, aki hozzátette, hogy a zenét a kórógyi Aranycsárdás zenekar és a Csernicsek Twins Band szolgáltatja. A belépőjegy elővételben február 1-ig vásárolható meg150 kúnás áron (Jakumetović Rozáliánál, 091-405-1991), ez tartalmazza a vacsorát (előétel, főétel, desszert) és a teljes italfogyasztást.