Ismét járható a kiskőszegi „ereszkedő”

114

Kiskőszegen/Batinán az Eszék-Baranya megyei költségvetésből újították fel az emblematikus közutat, a Darázs felől a faluba vezető macskaköves „ereszkedőt”.

Nemrég eltávolították az ideiglenes forgalomakadályozó jelzéseket, az emelkedő szabadon használható, ami különösen a helyiek számára bír nagy jelentőséggel. Végre nem kell több kilométeres kerülőt tenniük Vörösmartig és vissza a falujukba, ha a kiskőszegi hegyoldalt közelítenék meg autójukkal. Lakóházak is vannak e területen, sok a víkendház is, és mezőgazdasági földek is találhatók erre, ugyanakkor itt áll vidékünk látványossága, a kiskőszegi csata emlékműve, az ún. Julka-szobor. A hegyoldal a település szerves része, ami tavaly fél éven át el volt választva a falu többi részétől a munkálatok miatt.

A közel másfél millió eurós projekt tavaly nyáron indult, befejezését pedig év végére tervezték, de mivel az esőzések hátráltatták a munkát, így idén januárban került sor a műszaki ellenőrzéseket követően az útszakasz használatának engedélyezésére.

A felújítás az Eszék-Baranya megyei és a helyi úthálózat építési programja keretében valósult meg.

A projekt során megőrizték az eredeti állapotokat

A projekttel kapcsolatban Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese elmondta, járásuk Eszék-Baranya megyénél először még 2009-ben kérvényezte a megyei besorolású út felújításának támogatását. Az első, sikertelen próbálkozást követően 2022-ben megállapodtak a felek, aminek eredményeképpen tavaly sor került a felújításra. 

Sipos Sándor

A munkálatok során felszedték a macskaköveket, felújították a közút aljzatát, kialakították a vízelvezetést, majd a kövek visszakerültek, hiszen ez az „ereszkedő” Kiskőszeg egyik védjegye. A helyiek ragaszkodtak hozzá, hogy a projekt során megőrizzék eredeti állapotát. 

– Van egy kis hiányérzetem a projekt végeredményével kapcsolatban, ugyanis a macskaköves rész 150 méterrel rövidebb lett, mint volt. Az viszont jó hír, hogy az út mélyebb alapot kapott és szélesebb is lett, megoldották a vízelvezetést, és még járdát is kialakítottak a belső oldalon – mondja Sipos Sándor, hozzátéve összességében tehát elégedett az ereszkedő felújításával.  A szerb megszállás alatti években kialakított ún. tankút megépítése előtt Kiskőszeg egyetlen „bejárata” volt az ereszkedő. Évszázadok óta létezik, a múlt század elején kapta a jellegzetes kőburkolatot, amire száz év után ráfért már a felújítás.

Kiskőszegen jelenleg több nagy volumenű projekt is zajlik párhuzamosan: épül az új kikötő, és a gát felújítása is folyamatban van.