Ismét egy közmédia által támogatott film versenyzik az Oscar-díjért!

0
21
Budapest, 2017. március 8. Az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm rendezője, Deák Kristóf és Udvardy Anna producer az alkotás egyik helyszínén, a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón 2017. március 8-án. MTI Fotó: Kallos Bea

A Mecenatúra programja által támogatott, Akik maradtak című filmet nevezi Magyarország a 92. Oscar-díjátadóra, nemzetközi film kategóriában. Tóth Barnabás alkotása nem az első, amely a közmédia támogatásával versenyezhet. Két évvel ezelőtt Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje nyerte az arany szobrot, hatalmas sikert aratva.

Az Akik maradtak a második világháború utáni Budapesten játszódik, a lélekemelő könnyedséggel és melegséggel teli emberi történet a szeretet gyógyító erejéről szól. A középkorú orvos és fiatal páciense történetét feldolgozó film támogatásáról Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban:

„Ismét egy olyan film kerül rivaldafénybe, amelyik a közmédia támogató nyilatkozatával nyert finanszírozást a Médiatanácsnál. Ez a kiváló alkotás is elindult egy olyan úton, amit egyszer már végigjártunk Deák Kristóf Mindenki című filmjével, amely szintén a közmédia támogatásával nyert finanszírozást és jutott el egészen az Oscar-díjig. Nagyon büszkék voltunk az akkori sikerre, reméljük, hogy Tóth Barnabás filmje is eljuthat idáig” – mondta el.

A pályázaton támogatást nyert alkotásokat televíziós vetítésre kell elkészíteni, azonban a nemzetközi siker lehetőségét szem előtt tartva a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kifejezett hozzájárulását adta a filmszínházi bemutatáshoz.

„A közmédia lassan egy évtizede vesz részt a Médiatanács Mecenatúra programjában. Az elmúlt tíz esztendőben rengeteg olyan film készült, amelyek színvonalas alkotások, értéket képviselnek és számos nagy nemzetközi díjat hoztak el” – tette hozzá Medveczky Balázs, aki szerint a 2010-ben felállt Médiatanács újra megteremtette a financiális hátteret a fikciós műfaj számára, aminek köszönhetően mára komoly alkotói háttér alakult ki, nagyon jó rendezőkkel, írókkal, háttériparral, amely segíti a tévés filmek létrejöttét.