Ismert emberek utódainak gyerekkori történetei a Ridikülben

86

Személyes történeteket osztottak meg ismert szüleikről, nagyszüleikről Dióssy Klári vendégei a Ridikülben. Bodrogi Enikő, Kautzky Armand Krisztián és Pataky Gergő mellett Baronits Gábor idézte fel gyerekkori emlékeit, köztük édesanyjával első közös színpadi szereplésüket.

Korán kiderült, hogy ha nem is pont bűvészként vagy zenészként követi szüleit – Ungár Anikó előadóművészt és Baronits Zsolt zenészt, a Syrius együttes alapító tagját – a pályán, de Baronits Gábor is a színpadra termett. A színész hatéves lehetett, amikor először szerepelt édesanyjával a Parlamentben egy karácsonyi előadáson: őt varázsolta elő kisördögként egy „lángoló” ketrecből.

„Akkor körülbelül 10 kilogramm voltam, ennél nehezebb volt a ketrec alján lévő faajtó, amit egy kis kallantyúval kellett kinyitni egy drótkötél segítségével. Ezt kellett a nyitás pillanatáig tartanom. A próbákon be volt kötve a ujjam, ám az előadáson nem. A mutatvány után édesanyám megfogta a kezem a meghajlásnál, és érezte, hogy valami nagyon meleg folyik a kezén. Ránézett, és tiszta vér volt. Amikor rájött, az én ujjam vérzik, mert a drót elvágta, megkérdezte, hogy miért nem engedtem el. Én azt feleltem, mert akkor nem sikerült volna a trükk. Ekkor jött rá, hogy színpadon a helyem, mert aki hatévesen megérti, hogy a színpadon megismételhetetlen pillanatok történnek, az erre született” – mesélte a színész a Ridikülben. Baronits Gábor azt is elárulta, óvodás korában meggyőződése volt, hogy édesanyja varázsló, mígnem egyszer meglátta, amint gyakorol.

Édesapjának köszönhetően sok időt töltött színházban Kautzky Armand Krisztián. A Jászai Mari-díjas színművész, a Duna műsorvezetőjének fia is volt egy színpadon édesapjával, igaz ezt nem vette észre a közönség. „Sokszor láttam a Macskákat, általában a kulisszák mögött ültem oldalt egy pokrócon. Van egy jelenet, amikor az egész színpadot elárasztja a fehér füst, ami nekem annyira tetszett, hogy bementem a színpadra, és elkezdtem játszani a füstben, miközben ment az előadás. Utólag mondták, hogy az volt a szerencse, hogy kicsi voltam még, így nem látszottam ki a füstből” – mesélte Kautzky Armand Krisztián, aki úgy döntött, bár édesapja és annak szülei is színművészek voltak, nem követi őket a pályán, diplomatának készül.

A színpadi füst gyerekkorában Pataky Gergőnek is megtetszett, aki szintén sok időt töltött édesapjának, Pataky Attilának köszönhetően koncerteken a színpad mellett. „Olyan 12 éves korom körül a füstgépeket még régi poroltókból gyártották, és ez gyerekszemmel nézve nagyon menő volt. Ott voltunk egyszer egy koncerten a Petőfi Csarnokban, és megengedték, hogy kezeljük. Akkora füstöt csináltunk, hogy alig lehetett látni” – mesélte Pataky Gergő, aki zenészként mára édesapja nyomdokaiba lépett.

Bár nem színművészként, de követi híres nagyszüleit a színpadon Bodrogi Enikő. Bodrogi Gyula és Voith Ági színművészek unokája énekesként mutatja meg felmenőitől örökölt tehetségét. A Ridikülben büszkén beszélt híres nagyapjáról, aki mindig meghallgatja és tanácsot ad neki. Mint mondta róluk: „Nagypapám a legnyugodtabb ember az egész világon, nagymamám pedig heves, és ezt örököltem tőle”.

A teljes adás a Ridikül Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Ridikül – megújult arculattal és tartalommal, hétköznap 16:05-től Dióssy Klárival a Dunán.

fotókredit: Ridikül/Tőke Béla