Ismerjük meg Eszéket tematikus séták során!

0
95

Nagy népszerűségnek örvendenek az eszéki idegenvezetők által szervezett úgynevezett tematikus séták, túraútvonalak, melyek során Eszék óvárosát, az alsó- és felsővárost, illetve hamarosan Rétfalu kevésbé ismert, de annál izgalmasabb történelmi emlékeit is fölfedezhetik a résztvevők.

A tematikus városfelfedező eszéki séták olyan közösségi események, amelyek ismereteket terjesztenek és szórakoztatnak egyszerre. A túrák vezetői segítenek abban, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek a város múltjához. A könnyedebb témák mellett megelevenedik a történelmi múlt, összefonódik a jelennel, és az sem mellékes, hogy a séta a testmozgás egy formája, amely jót tesz a testi/lelki egészségnek.

Az eszéki idegenvezetők és Eszék Város Turisztikai Közössége által szervezett ingyenes tematikus túrák egyre népszerűbbek a helyiek körében – írja a Glas Slavonije napilap múlt heti cikkében, amelyből ötleteket szemezgettünk azok számára, akiket érdekel Eszék – magyar vonatkozásokban is bővelkedő – építészete, történelme.

Szecessziós séta az Európa sugárúton

Népszerűek Grgur Marko Ivanković művészettörténész szecessziós sétái az Európa sugárút (Europska avenija) mentén. Az itt található százéves épületekben annak idején a város legtekintélyesebb polgárai, családjai éltek. Már a házak homlokzatán is jól látszanak a korabeli fényűzés nyomai, amelyek szinte mind az akkor hódító bécsi szecesszió mintájára épültek.

Az itt található épületek közül kettő magyar építész tervei alapján készült. A ma a kórház szemészeti klinikájának otthont adó Kästenbaum–Korsky-ház 1905-ben épült. Tulajdonosa dr. Kästenbaum–Korsky Alfréd volt, aki unokatestvérét, Fischer Ferenc budapesti építőmestert bízta meg a tervek elkészítésével. Az épület egy háromszobás és két hatszobás lakásból áll, és itt alakították ki a tulajdonos ügyvédi irodáját is. Az épület különlegessége a homlokfalán még jól megfigyelhető motívumok, a magyar szecesszió jegyei. Különböző virágmotívumok, többek között tulipán, szív- és pávatoll-minta került a homlokzatra, ezekkel az épület belsejében is találkozhatunk. A Kästenbaum–Korsky-háznál pár évvel később épült az eszéki postapalota, a budapesti Bierbauer István posta-építész tervei alapján. Az épület hivatalos dokumentumait részben a budapesti Postamúzeumban, részben pedig itt, a posta épületében őrzik. Ez az utolsó szecessziós építmény Eszéken, és egyben ez a második legnagyobb szecessziós épület az országban.

Túrák a temetőbe

Vlado Pest eszéki idegenvezető régóta foglalkozik a város temetőinek múltjával. Azokba az eszéki sírkertekbe szervez túrákat, ahol a város egykori hírességei, történelmi személyiségei, építészei, művészei nyugszanak. Elsőre talán bizarrnak tűnik az ötlet, de Pest úgy véli, a temetők a városkép szerves részét alkotják, amelyeket járva sokat megtudhatunk Eszék múltjáról, hiszen az itt található síremlékek a város építészeti örökségébe tartoznak, emellett fejet hajthatunk a Dráva-parti város történelmi nagyjainak emléke előtt. A Szent Anna temetőben nyugszik többek között Adolf Waldinger, a négycsillagos szállodalánc névadója, valamint az Eszéki Festőiskola alapítója, Branko Mihaljević zeneszerző, akiről az eszéki gyerekszínházat nevezték el, továbbá ebben a temetőben volt egykor Hermann Paulina, vagyis a Macskamama sírja, amelyet azonban nem volt, aki gondozzon, ezért a sírhelyet eladták. 

Stanislav Subotić idegenvezető az alsóvárosba szervez sétákat, melyek során megismerhetjük az ókori Mursát, az egykori zsinagógát, a Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomot, az ortodox templomot, a régi bőrgyárat és egyéb olyan érdekességet, amelyek eddig elkerülték a figyelmünket.

Minden városnak megvannak a tematikus sétaútvonalai, melyek a helyi nevezetességek, legendák szélesebb körben való megismertetésére irányulnak. Ezt a célt szolgálják az eszéki túrák is az alsó- és felsővárosban, az óvárosban (Tvrđa), és hamarosan Eszék-Rétfaluban is, melyek során a vállalkozó kedvűek a város kevéssé ismert, ám hihetetlenül izgalmas helyeit, tereit fedezhetik fel.